2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Szájer: Siker a brüsszeli elképzelés elutasítása

Sikernek tartja az uniós határvédelmi elképzelés elutasítását Szájer József. A kormányfők salzburgi csúcstalálkozóján nem kapott többségi támogatást az az elképzelés, ami a Fidesz szerint úgy erősítené meg az uniós határőrséget, hogy közben a tagállamok lemondanának önállóságuk egy részéről. A politikus hozzátette, hogy csak azokba a tagországokba kellene több uniós határőrt küldeni, amelyek képtelenek megvédeni saját határaikat. A francia elnök közben egy olyan elképzelésről beszélt, ami szerint kizárnák a Schengeni övezetből azokat az országokat, amelyek nem veszik ki a részüket a migráció kezeléséből.

  • Szájer: Siker a brüsszeli elképzelés elutasítása

A magyar-szerb szakaszon az uniós határőrség is jelen van, de főként csak megfigyelőkkel. Bulgária a Frontex komolyabb erőkkel védi az unió határait. Az Európai Bizottság a jelenlegi 1300-ról 10 ezer főre növelné az európai határőrök számát, akik a tagállamok parancsnoksága alatt dolgoznának.

A héten rendezett salzburgi uniós csúcstalálkozó egyik fő témája a határvédelem volt. A megbeszélés után egyértelmű lett, hogy a magyar és francia álláspont különbözik az uniós határőrség megerősítéséről. A tagállami vezetők többsége nem támogatta azt az uniós határőrizeti javaslatot, ami – a Fidesz szerint – úgy erősítené meg a Frontexet, hogy az részben átvenné a határőrizet jogát a tagországoktól.

„Határvédelemre szükség van, Frontexre szükség van. Arra nincs szükség, hogy az, amit rendesen elvégeznek magyar határőrök, azt más, akár EU-s szervezetek vegyenek át. Ha egy olyan országról van szó, amely nem akarja vagy nem tudja megvédeni határait – láthattunk, ilyen volt Görögország és egy ideig Olaszország is – ott természetesen erre szükség van. Orbán Viktor már két éve beterjesztett egy Schengen II. tervet, amely azt fogalmazza meg, hogy azoknak kell segítenie a Frontexnek, akik a határaikat nem tudják, vagy nem akarják megvédeni” – fejtette ki Szájer József.

A Politico szerint Emanuel Macron arról is beszélt, hogy el kellene hagynia a Schengeni övezetet azoknak az országoknak, amelyek nem veszik ki a részüket a migráció kezelésében. Halász János frakció-szóvivő szerint viszont a magyarok védik leginkább a schengeni határt, ezért nem lehet elvitatni a szerepvállalást a helyzet rendezésében.

„Képtelenség, azt állítani, hogy Magyarország ne venné ki a schengeni határok védelméből a részét, mert leginkább mi védjük a schengeni határokat. Nálunk nem tudnak bejönni. Magyarországot ide sorolni az egy hazugság” – mondta Halász.

A Fidesz szerint az, hogy a schengeni rendszerből való kizárással fenyegetik Magyarországot már a jövő évi Európai Parlamenti választási kampány része, amiben a bevándorlást pártoló és ellenző erők állnak szemben egymással.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!