2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Orbán és Putyin egyetértett: kiváló a kapcsolat a két ország között

Hír TV

2018. szeptember 18., kedd 15:21, frissítve: kedd 22:10

Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában – jelentette ki Vlagyimir Putyin, amikor a Kremlben fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az orosz elnök arról beszélt, hogy a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok jól működnek: a kereskedelmi forgalom Magyarország és Oroszország között 25 százalékkal nőtt, a közös beruházások pedig elérték az 1 milliárd dollárt. A gázszállításról és a paksi bővítésről is egyeztettek.

Ez volt az első hivatalos találkozó Magyarország és Oroszország között az orosz választások óta. Orbán Viktor hangsúlyozta: a két ország kiszámítható partnere egymásnak, minden megállapodás teljesült, amit a két fél kötött egymással az elmúlt években, „ezért megbecsüljük az Oroszországgal való kapcsolatot” – mondta.

A miniszterelnök egy kis történelmi kitekintésre is időt szánt: felidézte, hogy az elmúlt 100 évben, amikor Nyugat-, és Kelet-Európa között konfliktus szövődött, Magyarország mindig vesztesként jött ki belőle, amikor viszont jó együttműködés volt a két fél között, akkor Magyarország jól járt. „Éppen ezért a mi érdekünk, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés” – mondta Orbán Viktor.

A teljes sajtótájékoztató:

A kormányfő hangsúlyozta, hogy mindkét ország a keresztény kultúrához tartozik, és mindent megtesznek azért, hogy ezt megőrizzék és erősítsék, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a üldözött keresztények megsegítésére szerte a világban.

A 2019-es után a 2020-as gázszállításról is megállapodott a két ország. Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország pályázik arra, hogy a Törökországból érkező gázvezeték Magyarországon keresztül haladjon. „Éppen ezért arra kértem az orosz elnököt, hogy komolyan fontolja meg ezt a lehetőséget” – mondta a miniszterelnök.

A paksi beruházás jól halad, valamint a pénzügyi együttműködés is kiváló a két fél között – folytatta Orbán Viktor. Az OTP Oroszországban ötezer embernek ad munkát. A kormányfő és az orosz elnök pedig arról is tárgyalt, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Budapesten legyen.

A találkozón Orbán Viktor egy Budapest–Kazany közvetlen repülőjárat indítását is felvetette Vlagyimir Putyinnak.

Megbízható partner Magyarország

Az orosz elnök Orbán Viktorhoz hasonlóan a két ország közötti jó kapcsolatot emelte ki. Úgy látja: Magyarország megbízható partnere Oroszországnak – ezt mutatja, hogy két fél között kereskedelmi forgalom idén már a 30 százalékot is elérheti.

Putyin szót ejtett a magyar metrószerelvények oroszok általi felújításáról, és bejelentette, hogy ugyanezt tervezik a vasúti kocsikkal is.

Kiemelte a magyar gáztározók fontosságát, megemlítve, hogy az oroszországi gáz 60 százaléka Magyarországon keresztül jut el az európai fogyasztókhoz.

Szintén beszélt a paksi bővítésről, amelyről azt mondta: az atomerőmű már most is a magyar villamos energia 40 százalékát adja, a két új blokkal pedig ez az arány tovább nőhet.