2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Mráz Ágoston: Nagykoalíciónak csúfolt kiskoalíció vezeti Németországot

Angela Merkel utolsó nagy politikai beszédének fogadtatása vegyes volt, hisz tudjuk, távozni fog. A német politikában a pártelnöki is kancellári pozíció szétválasztása nem tarthat egy-másfél évnél tovább. Az utódok kijelölése nagyon fontos, december elején dől el, hogy melyik erővonal tör előre a CDU-ban. Merkel beszéde tehát politikai búcsúüzenetnek minősül. Mindezekről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője beszélt Földi-Kovács Andreának a Magyarország élőben stúdiójában.

  • Mráz Ágoston: Nagykoalíciónak csúfolt kiskoalíció vezeti Németországot

Mráz Ágoston Sámuel szerint Angela Merkel egy pragmatikus, föderalista politikus, aki nem egy, hanem több apró lépésben akarja létrehozni az Egyesült Európát. A többségi elv hangsúlyozása is ezt a célt szolgálja, hisz a sorok közt megbújva igazából Macron koncepcióját, a mindenben döntő mageurópát támogatja. A nyílt társadalom elve is azonos kettejüknél, tehát elmondható, hogy ugyanazok az elveket más módszerekkel kíván sikerre vinni Angela Merkel és Francois Macron, véli az elemző. 

A bekiabálások alapján kevés volt a beszéd parlamenten belüli ellenzője, de ha összeurópai szavazásra bocsátanák, akkor az európai társadalom már jóval elutasítóbb lenne. Görög részről különösen erős kritikák érték beszédét, az euroválság óta nem szóltak be Merkelnek ilyen keményen. Sok romot hagy maga után a távozó kancellár, hisz Európa nem volt sosem ilyen széthúzó. A hagyományos észak és dél közti megosztottság mellett a kelet-közép európai, hagyományosan németekkel barátságos országok sem állnak az oldalán. Az alapelvek szintjén ugyan mindenki egységre tör, de ez a gyakorlatban nem megvalósítható.

Ha az elvek és a gyakorlat kettősségét nézzük: a németországi és a baloldali Facebook-cenzúra, a mainstream sajtó egyeduralma sokak szerint jobban sérti a sajtószabadságot, mint a magyar médiapiac alakulásai. A korábbi gazdasági, majd a migránsválság során hozott egyoldalú német döntések mások számára a jogállam erőteljes megsértéseként hatnak. A német belpolitikában is dominóelv érvényesül: Merkel bukása a partnerpárt, CSU elnökét, Horst Seehofert is magával rántotta, a CSU pocsék szereplését követő tisztújítás generációváltással is együtt jár. A szövetségi kormány is instabil, nagykoalciónak csúfolt kiskoalíció van, amely nem rendelkezik hosszútávú tervekkel. Vajon megéli Merkel az Európai Parlamenti választásokat? Részt fog venni az azt követő nagy döntéssorozatban, mely eldönti Európa következő öt évét? Ezek a legfőbb kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!