2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Dönthetnek a rendkívüli állapot megszüntetéséről az amerikai képviselőházban

Várhatóan ma szavaznak a rendkívüli állapot megszüntetéséről szóló határozattervezetről az amerikai képviselőházban. Donald Trump a mexikói határon érkező illegális bevándorlásra hivatkozva hirdetett szükségállapotot, a demokraták szerint azonban ez az elnöki hatalmával való visszaélés.

  • Dönthetnek a rendkívüli állapot megszüntetéséről az amerikai képviselőházban

Kedden szavaz az amerikai kongresszus alsóháza a rendkívüli állapot megszüntetéséről. Az erről szóló határozattervezetet a képviselőházban többségben lévő demokraták nyújtották be, ám azt a republikánus szenátusnak is jóvá kell hagynia.

„A demokráciánk védelmében a Ház el fogja fogadni Castro kongresszusi képviselő úr kiemelt határozatát, ami véget vet a szükségállapotnak. (…) Ez nem a határról szól, hanem az Egyesült Államok alkotmányáról. Nem politikáról van szó, nem párthűségről, hanem hazafiságról” – mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök.

Donald Trump amerikai elnök két héttel ezelőtt hirdetett szükségállapotot, hogy így a katonaság büdzséjéből fedezhesse a mexikói határra tervezett fal költségeit. A fizikai határzárra kért 5,7 milliárd dollárt ugyanis a képviselőház már december óta nem szavazta meg, az elnök szerint pedig fal nélkül bűnözők inváziójával kell számolni. A bejelentésre reagálva mintegy 16 állam indított pert az államfő ellen, hatalommal való visszaélés gyanújával.

„Ha az elnök sikerrel jár most, biztosak lehetünk benne, hogy újra meg fogja majd próbálni ezt, valamilyen másik ügyben. Csakúgy mint más, jövőbeli elnökök – véli Joaquin Castro texasi kongresszusi képviselő. – A kongresszusnak fel kell lépnie, vissza kell vennie a költségvetés fölötti döntésben betöltött szerepét. Ez a határozat rendkívül fontos a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak kapcsolatának jövőjére nézve, párttól és elnöktől függetlenül.”

Trump hétfőn Twitter-üzenetében arra kérte a szenátust, álljanak ki mellette, és ne essenek a demokraták csapdájába.

A határozattervezet sorsa azonban nem csak a szenátus miatt kérdéses, hiszen ha ott meg is volna a többség, Trump akkor is megvétózhatja a javaslatot, annak felülírásához pedig a Kongresszus kétharmados szavazatára lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!