2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

A fertőzöttek száma 10,45 millió, a halálos áldozatoké 510 ezer a világon

MTI

2020. július 1., szerda 10:15

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése a világban. A regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 10 és félmilliót. Az áldozatok száma 510 ezer. A járvány az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Oroszországban terjed a leggyorsabban. Európa már túl van a járványcsúcson, de a helyzet nem megnyugtató. Az osztrák kancellár arra figyelmeztetett, hogy bármikor újra bevezethetik a szigorításokat. Közben Párizsban a kórházi dolgozók tüntettek magasabb bért követelve.

Magasabb fizetést és méltányosabb munkafeltételeket követeltek maguknak a francia egészségügyi dolgozók párizsi tüntetésükön.

A szakszervezetek azért hirdették meg a felvonulást, mert szerintük elégtelen az Emmanuel Macron által bejelentett 6 milliárd 300 milliós keret a fizetésemelésekre.

Azért jöttem el, mert a fizetésemből szeretném, ha tisztességesen megélnénk. Szeretném a gyermekeimet nyaralni vinni, szeretnék nekik dolgokat vásárolni, de a fizetésemből egyszerűen nem tudunk megélni. Nálunk három generáción át mindenki ápolóként dolgozott, a szülőktől a gyermekeken át az unokákig

 - közölte egy ápolónő. Franciaország közepesen fertőzött államnak mondható, 200 ezren kapták el a koronavírust, a halottak száma pedig megközelítette a 30 ezret, jelenleg 95 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

Az USA-ban újra berobbant a járvány

 

Közben egyre több koronavírusos esetet regisztrálnak Ausztriában. Az elmúlt napokban a heti átlag kétszeresére, mintegy 70-re emelkedett az új fertőzöttek száma. Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, ha súlyosbodik a helyzet, ismét szigorításokat vezetnek be. A határok esetleges újbóli lezárását azonban nem vetette fel. Ausztriában március eleje óta 18 ezer megbetegedést jegyeztek fel, több mint 700-an vesztették életüket, míg a gyógyultak száma 16 ezer felett van. 

Az Egyesült Államokban nem csak fenyegető veszély, de már valóság a járvány újbóli berobbanása. Egyetlen nap alatt 46 ezer új esetet jelentettek, ezzel 2 millió 700 ezerre nőtt a fertőzöttek száma. Ennek okát az országban eluralkodott tüntetés és fosztogatáshullámban, valamint a karantén elsietett, rendezetlen feloldásában látják a szakemberek.

Nem csak azokra a területekre kell koncentrálni, ahol a járvány gyorsan terjed. Az egész ország veszélyben van. Több mint 40 ezer új fertőzöttet jelentetek egy nap alatt, ami akár napi 100 ezer esetszámra is növekedhet, ha nem fordul meg a nagyon aggasztó trend.

 - közölte szenátusi meghallgatásán a fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai szövetségi intézet vezetője.

Brazíliában még rosszabb a helyzet, ott egy nap alatt 60 ezer új beteget jelentettek. A Föld harmadik legfertőzöttebb országa Oroszország 650 ezer fertőzöttel, amit India követ 585 ezer beteggel.

 

 

MTI/Hír TV