2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Heti terror: Nem jöhet létre win-win megoldás Líbiában

Hír TV

2020. január 22., szerda 23:00

Lesz-e béke Líbiában, vagy a fegyverszünet csak ideig óráig tart? A török csapatok megérkezése az észak-afrikai országba megnyitotta a tartós fegyvernyugvás lehetőségét? Hogyan hat mindez a bevándorlásra? Kormányszakadást okozott Norvégiában, hogy a hatóságok visszaengedtek egy Iszlám Állammal szimpatizáló nőt. A jobboldali progresszív párt kilépése kisebbségi kormányzást hozhat Oslóban. Ezekről a témákról volt szó a péntek esti Heti terrorban.

 

„Mennyire jelentős ez a békekonferencia Líbia számára, Bianka?”

– kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

„Természetesen ez jelentős lépés, hiszen tulajdonképpen azok a szervezetek, azok az országok, amelyek a szemben álló felek között állnak, szándéknyilatkozatot tettek azzal, hogy egy asztalhoz ültek le arról, hogy a konfliktus további globalizálódását nem akarják tulajdonképpen. Viszont az egy másik kérdés, hogy helyben a harcoló felek, ugye szemben álló felek Szarrádzs miniszterelnök, illetve Halifa Haftár tábornoknak a támogatói, illetve hát ők maguk, egyelőre úgy tűnik, hogy nem igazán óhajtják azt, hogy ez a konfliktus most így egy karikacsapásra véget érjen. Az, hogy a globális hatalmak és regionális hatalmak, akik részt vettek ezen az egyeztetésen, jelét adták annak, hogy mondjuk így, korlátozottabb lesz ezeknek a harcoló feleknek a támogatása, ez valószínűleg hatással lesz a konfliktusra, de az elhúzódását tekintve én nem vagyok optimista, tehát valószínűleg áttörést biztos, hogy nem fog a közeljövőben okozni.”

- felelte Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai elemzője szerint Halifa Haftár tábornok szemszögéből nézve, ő bolond lenne, ha leállna a hadműveletekkel, hiszen igazából nyerésre áll Líbiában, ez köszönhető annak is, hogy orosz zsoldosok harcolnak a csapataiban, ezen kívül élvezi Egyiptom támogatását is, Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök fegyverekkel és logisztikával tudja kisegíteni. Értelemszerűen az Emirátusok, Szaúd-Arábia is támogatja Haftárt, sőt – mint arra Georg Spöttle rámutatott – titokban az Egyesült Államok is jó szemmel nézte az előre nyomulását.

Haftár igazából ki tudja véreztetni Szaradzs kormányfőt, vagyis nem jöhet létre egy olyan win-win megoldás.

Georg Spöttle kiemelte, az arab gondolkodás úgy működik,

„ha nekem nagyobb hadseregem van és nagyon erős szövetségesek állnak mögöttem, akkor nem fogom azt mondani, hogy beállok Szaradzs mögé”.

A tárgyalóasztalnál minden nagyon szépen hangzik, de tulajdonképpen a líbiai háborút meg kell nyernie valakinek, különben a konfliktus csak el fog húzódni.

Speidl Bianka nagyon kényes kérdésnek nevezte a török támogatást Szaradzs kormányfőnek. A tervek szerint 6000 olyan katonát irányítanának át Líbiába, akiket Szíriában a megadásra kényszerített milicistákból toborzott a török hadsereg, vagyis sok köztük az egykori iszlamista harcos.

Velük támogatnák meg Szaradzsot, ami egy nagyon durva fordulatot okozhat Líbiában

– hívta fel rá a figyelmet a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

 

Hír TV