2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Heti terror

Heti terror: Politikai átrendeződés az Unióban, sok biztonsági kérdéssel

Ezúttal a franciaországi Lyonban csapott le a terror. 13 ember megsebesült. Vajon hogyan tudja majd segíteni, esetleg akadályozni az eredményesebb terrorelhárítást és a határvédelem megerősítését az új Európai Parlament és bizottság? Háború készül a Balkánon? Mi volt a célja a koszovói albán rendőrség szerbek elleni demonstrációjának és a szerbiai hadsereg harckészültségbe helyezése valós háborús fenyegetést jelent-e a Balkánon. Ezekről a témákról beszélgetett a Hír TV Heti terror című műsorában Déri Stefi műsorvezető Földi László és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőkkel.

  • Heti terror: Politikai átrendeződés az Unióban, sok biztonsági kérdéssel

A migráció és a biztonság kérdése, valamint a klímavédelem foglalkoztatta leginkább az európai uniós választópolgárokat –

ezt mutatták ki a kutatások, a választások előtti felmérések, amit később igazoltak a választási eredmények is, amelyek az európai politika jelentős átrendeződését hozzák majd magukkal.

A menekültügy reformja, a határvédelem kérdése és a terrorelhárítási együttműködés szorosabbra fűzése. Ezeknek a kérdéseknek a megoldása várat magára, amelyben a nemzeti kormányok mellett az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is lesz szerepe. Ezzel kapcsolatban az a kérdés, hogy mindez a nemzetállamok kormányának kiegészítéseként, azokkal együttműködve vagy éppenséggel azok kárára történik majd.

A határvédelem, idegenrendészet és terrorelhárítás hatékonyságának növelése égető kérdés, mutatja ezt a franciaországi Lyonban elkövetett bombatámadás.

A francia terrorellenes ügyészség nyomozása eredményes volt. Négy embert vettek őrizetbe, köztük magát a robbantás elkövetőjét. A tettes egy 24 éves informatikushallgató, aki algériai állampolgár.

A jelenlegi európai helyzetet elemezve Földi László kiemelte:

„a Néppártban lévő erők jelentős része ellenzi a bevándorlást”. A választások előtti kampányban a politikai erők zöme a biztonságot ígérte a választópolgároknak. „Ha a politikusok nem eszerint járnak el, a továbbiakban nem ezt teszik: a tűzzel játszanak” – nyilatkozta a szakértő.

A Balkán még mindig Európa puskaporos hordója. Aleksandar Vučić szerb elnök harckészültségbe helyezte hazája hadseregét, miután a koszovói különleges rendőri alakulatok több észak-koszovói szerbet is letartóztattak és elhurcoltak, amire reagálva Georg Spöttle úgy vélekedett:

az is érdekes fejlemény, hogy bűncselekményekkel vádoltak és őrizetbe vettek között ott van az ENSZ egyik orosz származású katonatisztje is.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!