2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Heti terror

Heti terror: „Az internet már most is kivédhetetlen problémákat okoz az emberiségnek”

Halálra ítéltek két francia dzsihádistát Irakban, Párizs azonban hallani sem akar a kivégzésükről – de visszafogadni sem akarja őket. Mi lesz az elfogott iszlamista harcosok sorsa? A Hír TV Heti terror című műsorának másik témája a technológia-biztonsághoz kapcsolódik: kémkedhetett-e Kína az új, szupergyors, 5G-s mobilhálózaton keresztül, ahogy azt Donald Trump állítja? Gantner Barnabás műsorvezető két biztonságpolitikai szakértő vendégével – Földi Lászlóval és Horváth Józseffel – a felvetett kérdésekre kereste a választ.

  • Heti terror: „Az internet már most is kivédhetetlen problémákat okoz az emberiségnek”

Összesen már kilenc francia állampolgárt ítéltek halálra Irakban azért, mert az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoltak. A bírósági ítélet szerint fel fogják őket akasztani.

A kurdok 12 francia állampolgárt adtak át Iraknak már januárban, akik szírián keresztül próbáltak megszökni a felelősségre vonás elől. Párizs értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, azok közül, akik csatlakoztak a térségben az Iszlám Államhoz.

A kialakult patthelyzetre reagálva Földi László elmondta: az egyik marokkói, a másik algériai származású az Irakban halálra ítélt francia állampolgárságú terroristák közül.

„Már látszik az a folyamat, hogy az Európába érkező, akár első generációs bevándorlók is, milyen norma szerint gondolkodnak. Megjelennek az Iszlám Államnál és ott harcolnak. Nyilvánvalóan valamilyen bizonyíték alapján ítélte el őket az iraki törvényszék. Én nem tudom, hogy ehhez mi köze van Franciaországnak?

– fűzte hozzá a szakember.

A Heti Terror második részében arról esett szó, hogy Donald Trump harcot hirdetett a kínai Huawei céggel szemben, amelyről azt állítja, hogy telefonjain és kommunikációs eszközein keresztül kémkedik a világban.

A kínai Huawei az egyik élharcosa az 5G technológia fejlesztésének, Donald Trump szerint nem alaptalanul. Egyrészt szerinte jogosulatlan versenyelőnyhöz jutottak, másrészt azt állítja, hogy a kínai cég eszközeinek használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a cég azokon keresztül adatokat gyűjt és kémkedik.

Trump szankciókat vezetett be a kínai tech-óriás ellen és az amerikai vállalatoknak megtiltotta, hogy partnerségre lépjenek vele.

„Ez egy minőségi ugrást fog előteremteni, ami nem csak a klasszikus hírszerzési veszélyeket rejti magába, hanem itt egy olyanfajta versenyfutás is van, ami már a haditechnológiákat érinti a jövőt illetően”

– fogalmazott Horváth József biztonságpolitikai szakember.

 

Hír TV

További epizódok

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 2020. december 19.
Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Ezen a héten Georg Spöttle és Demkó Attila voltak voltak Déri Stefi vendégei a Hír TV Heti terror című műsorában. 2020. december 12.
Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

A műsor vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak. 2020. december 05.

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!