2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Heti terror: „Az internet már most is kivédhetetlen problémákat okoz az emberiségnek”

Hír TV

2019. június 5., szerda 22:30

Halálra ítéltek két francia dzsihádistát Irakban, Párizs azonban hallani sem akar a kivégzésükről – de visszafogadni sem akarja őket. Mi lesz az elfogott iszlamista harcosok sorsa? A Hír TV Heti terror című műsorának másik témája a technológia-biztonsághoz kapcsolódik: kémkedhetett-e Kína az új, szupergyors, 5G-s mobilhálózaton keresztül, ahogy azt Donald Trump állítja? Gantner Barnabás műsorvezető két biztonságpolitikai szakértő vendégével – Földi Lászlóval és Horváth Józseffel – a felvetett kérdésekre kereste a választ.

Összesen már kilenc francia állampolgárt ítéltek halálra Irakban azért, mert az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoltak. A bírósági ítélet szerint fel fogják őket akasztani.

A kurdok 12 francia állampolgárt adtak át Iraknak már januárban, akik szírián keresztül próbáltak megszökni a felelősségre vonás elől. Párizs értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, azok közül, akik csatlakoztak a térségben az Iszlám Államhoz.

A kialakult patthelyzetre reagálva Földi László elmondta: az egyik marokkói, a másik algériai származású az Irakban halálra ítélt francia állampolgárságú terroristák közül.

„Már látszik az a folyamat, hogy az Európába érkező, akár első generációs bevándorlók is, milyen norma szerint gondolkodnak. Megjelennek az Iszlám Államnál és ott harcolnak. Nyilvánvalóan valamilyen bizonyíték alapján ítélte el őket az iraki törvényszék. Én nem tudom, hogy ehhez mi köze van Franciaországnak?

– fűzte hozzá a szakember.

A Heti Terror második részében arról esett szó, hogy Donald Trump harcot hirdetett a kínai Huawei céggel szemben, amelyről azt állítja, hogy telefonjain és kommunikációs eszközein keresztül kémkedik a világban.

A kínai Huawei az egyik élharcosa az 5G technológia fejlesztésének, Donald Trump szerint nem alaptalanul. Egyrészt szerinte jogosulatlan versenyelőnyhöz jutottak, másrészt azt állítja, hogy a kínai cég eszközeinek használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a cég azokon keresztül adatokat gyűjt és kémkedik.

Trump szankciókat vezetett be a kínai tech-óriás ellen és az amerikai vállalatoknak megtiltotta, hogy partnerségre lépjenek vele.

„Ez egy minőségi ugrást fog előteremteni, ami nem csak a klasszikus hírszerzési veszélyeket rejti magába, hanem itt egy olyanfajta versenyfutás is van, ami már a haditechnológiákat érinti a jövőt illetően”

– fogalmazott Horváth József biztonságpolitikai szakember.

 

Hír TV