2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Heti terror: Az integráció sokkal nehezebb, mint ahogy ezt feltételezték Nyugat-Európában

Hír TV

2019. augusztus 14., szerda 23:00

Törzsi és vallási ellentéteiket is magukkal hozzák az illegális bevándorlók Európába. És az otthon megszokott módszerekkel rendezik a konfliktusokat. Ennek ellenére lehetséges az integrálásuk a nyugat-európai társadalmakba? És túl okosak lesznek a háztartási gépek? Mindent és mindenkit ellenőrizni fog az okos eszközök kora? Inkább veszélyt vagy lehetőséget jelent az, hogy a berendezések kémkednek a lakásban? Ezekről és egyéb témákról is szó esett Hír TV Heti terror című adásában. A stúdióba hívott szakértőkkel azt feszegették, hogy terroristák is hozzájuthatnak-e a személyes adatainkhoz, és ha igen akkor vajon képesek-e támadásokhoz is felhasználni az ártatlannak tűnő információkat. Földi Lászlóval és Horváth Józseffel, a két biztonságpolitikai szakértővel az összes felvetett kérdést megvitatta Déri Stefi műsorvezető.

Késsel támadt gyalogosokra egy férfi Sydneyben. A 21 éves elkövetőt a járókelők fogták le a rendőrök kiérkezéséig, majd őrizetbe vették. A véres késsel hadonászó férfi többször is Allah Akbart kiáltott, vagyis azt, hogy Isten a leghatalmasabb. A férfi egy nőt megsebesített egy másikat halálosan megszúrt. Ausztrália legnagyobb városának központjában, az üzleti negyedben minden előzmény nélkül rántott kést a férfi és többeket megtámadott. A járókelők körbe kerítették a fenyegetődző, majd menekülni próbáló, zavartan viselkedő fiatalt. Késsel vagy anélkül, ámokfutások Európában is előfordulnak.  Magánéleti válság, vagy konfliktus esetén az illegális bevándorlók sokkal hamarabb alkalmaznak erőszakot, mint a befogadó társadalom tagjai.

„A dzsihád, az iszlám terrorizmus jelenléte nagyon sokakban azt a képzetet gerjeszti, hogy valamilyen módon csatlakozni szeretne hozzá. És adott esetben egy sima köztörvényes bűncselekmény elkövetése közben is úgy tesz, mintha ő egy magasabb rendű célokért tenné azt amit tesz”

– nyilatkozta Földi László.

A műsorvezető azon felvetésére, hogy a helyi hírek szerint az elkövető egy mentálisan zavart fiatalember volt csupán Horváth József megjegyezte:

„Azt szerintem érdemes megjegyezni, hogy a nyugati média egy jelentős része ezt egyfajta mentsvárként kezeli. Ha ilyen és ehhez hasonló támadásokat látunk, akkor azt mondják, hogy hát, mentális problémái voltak, pszichiátriai kezelésre szorul, nem lehet elítélni, nem lehet börtönbe zárni. Tehát ez egyfajta kiút abból a zsákutcából, amikor azt mondjuk, hogy az együttélés és az integráció sokkal nehezebb, mint ahogy ezt feltételezték Nyugat-Európában”

– szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

És egymás között sincs minden rendben. Bosznia nyugati, muszlimok lakta részén több ezer, elsősorban muszlim migráns torlódott fel. A vallás azonos, a helybeliek mégis rendszeresen tiltakoznak a jelenlétük ellen a lopások és erőszakos cselekmények miatt, ami a bevándorlók között is gyakran előfordul.

Az adásban szó volt még arról is, hogy az illegális bevándorlók otthonról akár évtizedes vagy évszázados konfliktusokat is hoznak Európába. Ezeket pedig sem ők, sem a befogadó társadalmak nem tudják megoldani.

És túl okosak lesznek a háztartási gépek? Mindent és mindenkit ellenőrizni fog az okos eszközök kora? Inkább veszélyt vagy lehetőséget jelent az, hogy a berendezések kémkednek a lakásban? Egyre több háztartási eszközre kerülnek szenzorok, az általuk gyűjtött adatok elemzése pedig újabb fejlődést generál az iparban. De vajon érdemes-e feláldozni a személyes adatokat a kényelem kedvéért? A Heti terror műsorából ezt is megtudhatták a nézők.


Hír TV