2024. 07. 21. Vasárnap Dániel, Daniella napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Heti terror

Heti terror: Adott esetben polgárháborús helyzet is kialakulhat Németországban

A Hír TV Heti terror című műsorában Déri Stefi műsorvezető vendége volt Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők. A műsorban szó volt a rettenetes frankfurti tragédiáról amelyben, egy 8 éves gyermek vesztette életét és a borzalmas eset várható hatásairól.

  • Heti terror: Adott esetben polgárháborús helyzet is kialakulhat Németországban

Egész Németországot sokkolta a rettenetes a frankfurti tragédia: egy 8 éves kisfiú szörnyethalt, akit anyjával együtt a vonat elé lökött egy afrikai migráns Frankfurtban. A felháborodás olyan elementáris erejű volt, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter megszakította szabadságát, és válságtanácskozásra hívta a rendőrség, a vasút és más illetékes szervek, köztük az Alkotmányvédelem vezetőit. Horst Seehofer zéró toleranciát hirdetett a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények ügyében. Közben a Német Alkotmányvédelmi Hivatal Angela Merkel által kirúgott vezetője kipakolt. Hans Georg Maaßen a tragédiától függetlenül, azelőtt egy nappal, előadásában pontról pontra szedte darabjaira a Németországnak és Európának is hatalmas károkat okozó merkeli bevándorláspolitikát.

Vajon elérkezett a fordulópont a migráció megítélésében Németországban? – ezt a kérdést boncolgatták Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők a műsor első felében.

Az, hogy az az elkövető egy háromgyermekes apa és más kultúrából érkezett Németországba még nem ok arra, hogy egy ilyen tettet elkövessen – vetette fel Déri Stefi műsorvezető.

Érdemes kettéválasztani a dolgokat, tehát van egy rossz politika Európában a migrációval kapcsolatban, ebben a rossz nem az, hogy jöhetnek emberek vagy nem, hanem ahogy ezt kezelték, ahogy ideérkeztek, hogy nem volt vizsgálat, hogy kik jöttek és milyen módon. A vizsgálat nem csak arra vonatkozik, hogy vannak-e okmányai, hogy dzsihadista vagy nem, hanem ennek a vizsgálatnak ki kellene terjednie arra is, hogy mentálisan mire lehet számítani velük kapcsolatban. Egy egészen más kultúrából jönnek, egy egészen más identitást képviselnek és belecsöppennek az európai zűrzavarba, valljuk be a civilizált életünk nem egyszerű még nekünk se akik ideszülettünk. Egy olyan ember, aki ezt egyáltalán nem érti, nem tudja kezelni, ráadásul folyamatos fusztrációk is érhetik, hiszen sikereket nem ér el. Elérhet egy olyan pszichés állapotba amikor teljesen ostoba indulatoktól vezérelve elkövet egy ilyen bűncselekményt, amely mögött adott esetben még politikai értelem vagy szándék sincs. Az indulatokat az kavarja föl, hogy semmi olyan óvintézkedés nem történik, ami a folyamattal szemben megvédené az egyébként tisztességes, normális emberek Európában. Amikor egy ilyen történik, ez történhet akkor is, ha egyébként minden rendben lenne, tehát ez nem így esemény akkor viszont az indulatok valóban előjönnek és adott esetben egy polgárháborús helyzet is kialakulhat, nem sok kell hozzá ma már Németországban sajnos.  

– válaszolt Földi László, biztonságpolitikai szakértő.

Szeretném kiegészíteni ezt azzal, hogy a német belügyminiszter bő egy évvel ezelőtt egy 84 pontos mestertervet vázolt föl aminek része volt az is, hogy szigorítják a kitoloncolásokat, felgyorsítják azoknak akik illegálisan tartózkodnak az országban az eltávolítását, fellépnek a bűncselekményeket elkövetőkkel szemben, megvonják tőlük a tartózkodási engedélyt. Ehhez képest nem történt ez meg és látjuk a belügyminiszternek a pánik reakcióját is, hiszen az amikor azt mondjuk, hogy majd megszigorítjuk a pályaudvarok védelmét akkor megkérdezem, hogy hol és miért nem a metróét, miért nem a villamosét, a strandokét és még sorolhatnám. Látszik, hogy a német politikának a jelenlegi vezetői nem képesek kezelni ezt a helyzetet és nem hajlandók szembenézni ennek a helyzetnek a komolyságával, mert valóban nem tudhatjuk, hogy ennek milyen kifutása lesz, ha nem hajlandók adekvált válaszokat keresni.

-          mondta Horváth József, biztonságpolitikai szakértő.

Az adás második felének témája, hogy vajon befellegzik-e a radikális baloldal utcai rohamcsapatának, az úgynevezett Antifa mozgalomnak. Donald Trump amerikai elnök ugyanis terrorszervezetté akarja minősíteni a jobboldali politikusokat és újságírókat megfélemlítő és bántalmazó erőszakos antifa csoportokat. A hatóságok sokszor félrenéztek, a baloldal pedig mentegette őket, de Donald Trump elnök most ebben az ügyben is fordulatot hozhat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több támadás is történt az elmúlt héten Párizsban + videó

Több támadás is történt az elmúlt héten Párizsban + videó

Támadások árnyékolják be a közelgő nyári olimpia megnyitóját. Párizs már teljes készültségben van. Az elmúlt időszakban több merénylet is történt a francia fővárosban. A nehéz körülmények ellenére, azonban emberek százezrei várják az öt karikás játékokat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!