2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Heti terror

Heti terror: A potenciális terroristák harcedzett férfiakként érkeznek Európába

A Hír TV Heti terror című műsorában Földi-Kovács László és Horváth József, biztonságpolitikai szakértők elemezték a csak tragikus szeptemberként emlegetett időszakot, ugyanis Afganisztánban még a korábbinál is több merényletet követtek el szeptember hónapban. Amióta az Egyesült Államok nem tárgyal a békéről, a szélsőséges lázadók mindent célpontnak tekintenek. A műsor második felében szó lesz arról, hogy a nyáron egy tucat olyan terroristagyanús személyt fogtak el az olasz és a francia hatóságok, akik a bevándorlók közé vegyülve próbáltak Európába jutni.

  • Heti terror: A potenciális terroristák harcedzett férfiakként érkeznek Európába

Donald Trump amerikai elnök szeptember elején lemondta a béketárgyalásokat az afgán lázadókkal, elszabadult a pokol az ázsiai országban. A szélsőségesek több öngyilkos merényletet is végrehajtanak hetente.

24-en haltak meg szeptember 17-én, amikor egy támadó felrobbantotta magát Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényén. Még ugyanezen a napon a fővárosban, Kabulban is robbantott egy öngyilkos merénylő, ott 22-en vesztették életüket, köztük nők és gyerekek is. Az elmúlt hetekben sok támadást hajtottak végre a felkelő csoportok, elsősorban kormányzati épületek és rendezvények, valamint katonai célpontok ellen.

Washington szeptember elejéig tárgyalt a tálib lázadókkal, hogy véget vessen a 2001 óta tartó afganisztáni háborúnak. Az utolsó simításokat végezték a békemegállapodáson, amikor a lázadók ismét támadásba lendültek. Válaszul az Egyesült Államok felfüggesztette a tárgyalásokat.

Az adás második felében arról lesz szó, hogy a nyáron egy tucat olyan terroristagyanús személyt fogtak el az olasz és a francia hatóságok, akik a bevándorlók közé vegyülve próbáltak Európába jutni.

Az Iszlám Állam terrorszervezet egyik Spanyolországban élő tagja olyan propagandát folytatott, amely fenyegette az állami intézményeket, a dzsihádistákat dicsőítette, valamint a közösségi hálón keresztül támadások elkövetésére buzdított.

Az unió határ- és partvédelmi ügynöksége ugyanekkor arról számolt be, hogy az olasz és a francia hatóságok egy két hónapos nyári akciójuk során az Iszlám Állam mintegy tucatnyi korábbi harcosát azonosították a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba vezető migrációs útvonalon. A gyanúsítottak illegális bevándorlók között próbáltak Európába jutni.

Az elmúlt hónapokban többször is beszéltünk róla, hogy az Iszlám Állam most átáll egy másfajta harcmodorra ugye a területeinek az elvesztése után. Megpróbálnak beszivárogni Európába, de miért ezt a módszert választják? – tette fel a kérdést Déri Stefi.

Kézenfekvő, ez a lehetőség gyakorlatilag 4 éve fennáll és amit hallottunk arról évek óta beszélünk már, ez a veszély nem most jelent meg, minimum 4-5 éve egy erősödő és egymást erősítő folyamatként kell tekinteni erre. Hiszen az Iszlám Államnak a területének megszűnését követően nyilvánvaló, hogy a hatóképességüket majd újra demonstrálniuk kell a hívek felé egyrészről, másrészről én azt gondolom, hogy középtávon azzal is mindenképpen számolni kell, hogy ezek a potenciális terroristák, akik harcedzett férfiakként érkeznek Európába és mondjuk egyre frusztráltabbakká válnak mert nem azzal az életformával és nem azzal az anyagi helyzettel fognak találkozni ami az ő vágyaikban szerepel, innentől kezdve az elindíthat egy olyan radikalizálódási folyamatot melynek a vége az lesz, hogy terroristákká válnak ezek a harcosok.

-          mondta Horváth József, biztonságpolitikai szakértő.

Hogyan lehet ezt megállítani, ha egyáltalán meg lehet? – kérdezte Déri Stefi.

Rengeteg vita volt 4 évvel ezelőtt, magam is találkoztam a médiában szkeptikus megjegyzéssel azzal kapcsolatban, hogy egy terroristának meg van a pénze ahhoz, hogy kényelmesen utazzon, miért jönne ő bárkákon, hogy veszélyeztesse az életét és így tovább. Higgyük el, hogy az operatív világban pontosan azok a megoldások a nagyszerűek és kivitelezésre várnak, amelyek nem feltételezik, hogy ott megjelenik akár egy operatív tiszt vagy épp egy terrorista. Ezek az emberek mindenre elszánt emberek, az ő életük egy fabatkát nem ér abból a szempontból, mint amit egy civil tulajdonképpen megél egy ilyen helyzetben. Ezt nem szabad elhinnünk, hogy nem használják ki azokat a megoldásokat, amik kézenfekvők számukra, hiszen elvegyülve tömegben, a legegyszerűbb megoldások, illegális folyamatban, ahol nem nézik, hogy kicsoda, bemondás alapján elhiszik, hogy ő valóban az, aki és így regisztrálják az embereket. Ez teljesen nonszensz. Tudomásul kell vennünk, hogy a másik oldal, akár Iszlám Állam akár dzsihadista, akár bármiféle terrorista, csúnyán fogalmazva röhög a markában ilyen helyzetben. Pontosan látja és érzékeli, hogy nincs védelmi rendszer. Tessék szíveskedni megpróbálni bejutni egy dzsihadista csoportba kívülről, másodszándékkal, azonnal likvidálják az illetőt, mert pontosan tudják, hogy a védelemnek az alapfeltétele, hogy meg tudom védeni magam az ellenségtől, jelenleg Európa ezt nem teszi.

-          mondta Földi László, biztonságpolitikai szakértő.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!