2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Heti terror: A dzsihadisták ott támadnak, ahol gyenge a védelem

2019. április 24., szerda 20:06

A Heti terror szerdai adásában a kegyetlen Srí Lanka-i terrortámadások kapcsán arról beszélgettek szakértő vendégeink, hogy valóban az Iszlám Állam terroristái követték-e el a merényleteket és miért a keresztény közösségeket támadják?

Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i keresztény templomok és szállodák elleni merényletek elkövetőjeként. Megtorlásul követték el a brutális támadássorozatot az új-zélandi christchurchben elkövetett mészárlásra. A hatóságok a további merényletek veszélyére figyelmeztettek, mivel több terrorista is szökésben van.

Földi László biztonságpolitikai szakértő kifejtette: túl sok információ kerül naponta a titkosszolgálatokhoz, de ezekből elég kevés realizálható. Továbbá olyan biztonsági rendszert kialakítani, amely védi az összes szállodát, iskolát és templomot nem lehet. Földi László úgy fogalmazott:

„egy hibát követtek el a hatóságok az információkkal kapcsolatban. Ha neveket is kaptak, akkor ezeket az embereket ki kellett volna iktatni arra az időszakra, amíg a vizsgálatot le nem folytatják. Sajnos ez nem történt meg.”

Georg Spöttle a Nézőpont Intézet elemzője hozzátette:

„Mióta véget ért a polgárháború, nem volt ilyen mértékű dzsihadista terrorcselekmény Srí Lankán, olyan, mint szeptember 11-e az Egyesült Államoknak.”

Földi László a szigeten történt események kapcsán azt mondta: a dzsihád mindig ott támad, ahol gyenge a védelem. Tehát nem valamilyen ideológia alapján választanak célpontot, hanem a védelmi rendszer alapján.

A szakértők abban egyetértettek, a keresztény világnak az ilyen támadások ellen komolyan védekezni kellene. Ezeket a támadásokat nem lehet és nem kell eltűrni.

„Lagymatagon reagál a keresztény világ a muszlim terrorra, ha vitatkozni akarnak, akkor vitatkozni kell, azonban ha fegyverrel támadják a keresztény ideológiát, akkor sajnos fegyvert kell ragadni, mert az életért folyó harc folyik. A helyzetre adott válaszával téved a keresztény egyház is”

- fogalmazott Földi László.

 A műsor további részében szó volt még az Új IRA nevű terrorszervezetről, melynek egyik tagja meggyilkolt egy fiatal újságírónőt.

Hír TV