2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023

Következik:

Híradó 18:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Száz tankhajót vásárol Oroszország - keletre adják el az olajat

A stúdióban: Boros Imre közgazdász és Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium Diplomáciai Műhelyének vezetője. Műsorvezető: Tóth Gábor.

  • Háború Ukrajnában: Száz tankhajót vásárol Oroszország - keletre adják el az olajat

SZÁZ TANKHAJÓT VÁSÁROL OROSZORSZÁG - KELETRE ADJÁK EL AZ OLAJAT 

A szankciók leválasztják az európai cégeket a világkereskedelemről is

Nemcsak energiadrágulást és ellátási válságot okoz a most életbe lépett olajembargó és olajársapka, hanem leválasztja az európai energiapiac szereplőit Oroszországról és a keleti partnerekről, hívta fel a figyelmet a Századvég Konjunktúrakutató energetikai üzletágvezetője. Hortay Olivér arra mutatott rá, hogy az energiapiac után az európai vállalatok is elszigetelődnek a kereskedelmi rendszerben. Korábban Európa nemcsak vásárlóként volt jelen az olajpiacon, hanem fontos közvetítő szerepet játszott és jelentős bevételei voltak ebből. Az embargók és a hordónként 60 dolláros olajárplafon nem befolyásolja érdemben Oroszország bevételeit, és a Nyugat költségeit sem csökkenti, az USA mégis ragaszkodott az ársapka bevezetéséhez. Ezzel gyakorlatilag kikapcsolja Európát a nemzetköti olajkereskedelemből, és a kiszolgáltatott energiafelhasználó szerepébe kényszeríti.

-India és Oroszország kétoldalú kereskedelme csaknem 400 százalékkal nőtt - hangsúlyozta Kiss Rajmund - Az olajszállítás átirányítása jóval könnyebb, hiszen tankerhajók vásárlásával, amikből Oroszország most több, mint száz darabot vett, lehetővé teszi a folyamatos keleti irányú szállítást.

-Megnéztem az árakat, és az történik, hogy az orosz ural típusú kőolaj ára lefele megy - hívta fel a figyelmet Boros Imre közgazdász - Ez azt jelenti, hogy nagy a kereslet, illetve, hogy a MOL jóval kisebb költséggel állít elő üzemanyagot, csak hogy mindenki tisztán lásson. Európán kívül tehát mindenkinek megéri.

Moszkva olajár-küszöböt tervez bevezetni az exportált olajra a Bloomberg értesülése szerint. Az információ alapján Oroszország két lépésen gondolkodik: vagy fix áron szabná meg a nemzetközi piacra kerülő olajának árát, vagy maximális árengedményt határozná meg a nemzetközi referenciaadatokhoz képest, amennyiért az olajat hordónként el lehet adni.

Teljes adás: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában: Zelenszkij vagy Zsaluznyij ? + videó

Háború Ukrajnában: Zelenszkij vagy Zsaluznyij ? + videó

A Háború Ukrajnában adásában Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor a Moszkvatér.com főszerkesztője elemezte, hogy nem csak Zelenszkijt de az ukrán hadvezetést is lehúzza a Washington Post legújabb cikke, ami az elhibázott ellentámadásról szól.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!