2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Csörte: Mit tartogat számunkra szeptember?

Hír TV

2020. augusztus 26., szerda 20:55

Milyen lesz a jövőben az európai egység? Ha többféleképpen látjuk a célokat, lehet-e közös úton járni? Orbán Viktor augusztus 20-ai beszéde témákat tekintve bőven adott muníciót, melyeket elsőként járt körül Závecz Tibor, Horn Gábor, G. Fodor Gábor, Gajdics Ottó és a műsorvezető M. Dobos Marianne. Ezt követően az iskolakezdés és a koronavírus-járvány második hullámáról volt szó, melyek előtt állunk. Mit és hogyan kéne tenni a megfelelő védekezés érdekében?

 

„Európának úgy kell megtalálnia a jövőjét, hogy egyik fele sem kényszeríti a másikra saját élet- és világfelfogását. Ez ma az európai egység alfája és ómegája.”

 – mondta Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 20-ai beszédében.

G. Fodor Gábor, a miniszterelnök által mondottakat értelmezte, foglalta össze, amire a műsor többi vendége is reflektált.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője az együttműködéssel kapcsolatban fogalmazott meg néhány elképzelést.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke az önrendelkezés alapelvét emelte ki, valamint megjegyezte:

„Ha egy ország nem akar befogadni külföldi munkavállalókat, mert azt mondja, hogy neki erre nincs szüksége, akár innen jönnek, akár onnan jönnek, az hagy mondja, ha nem.”

Závecz Tibor az elmúlt időszak és a közeljövő céljait tekintve úgy fogalmazott:

„Ez a hét pont ez arra utal, hogy mintha csata lenne, harc lenne, – a célok jók – de az, hogy minden napot meg kell nyerni és mindig van ellenség és mindig vannak határok és a határokon nem lehet kimenni, nem lesz satu, de valami satuszerű dolog lesz – most ez képletesen is, meg valóságosan is – nekem ez például nem tetszik.”

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke így vélekedett:

„Szerintem ez egy új politikai moralitás, ami a nemzet gondolata körül fogalmazódik meg.”

Ami a közoktatást, valamint az iskolák szeptemberi tanévkezdését illeti, Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője felhívta rá a figyelmet, hogy:

„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy az iskolák hibrid oktatásra készülnek, amelynek az első lépései azok, hogy nagyon szeretné mindenki elkezdeni normál tanrendben az oktatást, de fel lesznek készülve arra, hogy bármikor, ha az operatív törzs azt a javaslatot teszi, akkor azonnal átálljanak újra a digitálisra, az online-ra, az otthonira, de minden gyerek azt szeretné, ha járhatna iskolába.”

Hír TV