2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Credo

Terc: Nagyon erős keresztényellenesség van Franciaországban

"Jelenleg a legnagyobb veszély, ami a Notre-Dame-ot fenyegeti, hogy korunk lelkületét kifejező módon fogják felújítani" - hangzott el Czopf Áron újságírótól. Almássy Ferenc francia-magyar újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018-ban átlagban napi három templomot támadtak meg Franciaországban és ez a szám folyamatosan növekszik. A Hír Tv Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea és vendégei arról is beszéltek mi tehet a franciaországi keresztényellenességről?

  • Terc: Nagyon erős keresztényellenesség van Franciaországban

Ötven nyomozó vizsgálja a a Notre Dame-i tűzvészt, bár még el sem oltották a tűzet a párizsi ügyész már akkor bejelentette, nem gyújtogatás történt, baleset miatt nyomoznak. A Hír TV Terc című műsorában Almássy Ferenc francia-magyar újságíró elmondta, ugyan bizonyíték nincs a balesetre, de Franciaországban merényletről nem lehet beszélni, hiába a jobboldali ellenzéki politikusok felvetése, ezeket a kormánypártiak összeesküvés-elméletnek minősítik. 

Az elmúlt években rengeteg franciaországi templomot ért támadás. Földi-kovács Andrea felvetette: mi tehet a franciaországi keresztényellenességről és arról, hogy csak januárban 66 keresztény templomot támadtak meg?

Almássy Ferenc megdöbbentő statisztikai adatokkal válaszolt: 2018-ban átlagban napi három templomot támadtak meg Franciaországban és ez a szám azóta folyamatosan növekszik. 

A Notre-Dame tűzeseténél sok lesújtó reakciót lehetett olvasni, arab közösségekben lelkendeztek a székesegyház leégésén, sőt  - ahogy Földi-kovács Andrea megjegyezte - a teljes megsemmisítés is felmerült fenyegetésként. 

"Nagyon erős keresztényellenesség van Franciaországban, van a francia elitnek egy része, aki gyűlöli a keresztény hitet, a római katolikus egyházat. Ez egy valóság, egy politikai valóság és ez ilyen dolgokat is jelent, hogy emberek ezrei örültek, amikor történik egy ilyen eset" - reagált Almássy Ferenc 

A francia-magyar újságíró szerint ennek nincs vége, hiszen most át is akarják alakítani a templomot. A felújításra pályázatot írtak ki, az interneten már terjednek látványtervek.

Czopf Áron újságíró szerint ezek is felhívják a figyelmet arra:

"jelenleg a legnagyobb veszély, ami a Notre-Dame-ot fenyegeti, hogy korunk lelkületét kifejező módon fogják felújítani"

Czopf Áron idézte Károly herceg korábbi mondatát, mely szerint: "a Luftwaffe nem tett annyi kárt Londonban, mint a háború utáni építészek", tehát ha valami egész modern ötlettel a fantáziájukat elszabadítva újítják fel a Notre Dame-ot, azzal lehet nagyobb kárt okoznak, zárta gondolatát az újságíró. 

Almássy szakértőkre hivatkozva azt is hozzátette, hogy a gótikus építészetnek megvannak a saját szabályai, ezért következménye lenne egy másik típusú tetőt másfajta súllyal felépíteni. "Macronék lehetőséget látnak abban, hogy átalakítsák olyanra, ami nekik is megfelel."

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy mit szimbolizál ez a felújítás, Czopf Áron újságíró úgy válaszolt: 

„Amikor eredetileg megépült ez a templom, akkor lényegében egy térbe foglalt imádságként jött létre. Amikor az emberek látták égni ezt a lenyűgöző templomot, akkor ugyanez a lelkület, ami felépítette ezt a templomot, ugyanez tört rájuk az utcán. Ezt a lelkületet fejezhetné ki egy restauráció, egy hiteles helyreállítás, még akkor is, ha nem része eredetileg a huszártorony a templomnak. Ezek a modern ötletek, akár az avantgárd irányába menő ötletek kulturálisan az eredeti koncepciótól idegenek, ha ezek teret nyernek, az mindenképp egy csapást jelent a templomra nézve."

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!