2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Credo

Credo: Az abortusztörvény nem identitáspolitikai kérdés

Sosem látott tiltakozáshullám söpört végig Lengyelországon, amelynek egyik célpontja az a katolikus egyház lett, amely a kommunizmus idején az emberek végső mentsvárát jelentette a diktatúra önkényével szemben. A tiltakozás kiváltója egy törvénymódosítás volt, amely alkotmányellenessé tenné az eugenikus abortusz elvégzését, tehát a fogyatékos vagy súlyosan sérült magzat életét nem lehet elvenni a jövőben, Lengyelországban. Bár a jogszabály-változtatás értelmi szerzője a kisebbik kormánypárt volt, a tüntetők haragja valamiért mégis az egyházra zúdult, templomokat gyaláztak meg, papokat és híveket sértegettek.

  • Credo: Az abortusztörvény nem identitáspolitikai kérdés

„Egy alkotmánybírósági döntésről van szó, ami kimondja azt, hogy akkor, amikor beteg vagy fogyatékos egy magzat, akkor nem lehet elvetetni. Emellett ugyanúgy törvényes marad bármi is történik, amikor az anya élete veszélyben van (…) vagy ha megerőszakolnak valakit, legális maradt az abortusz”

- fogalmazott Schittl Eszter, a Citizengo magyarországi kampányfelelőse.

„Leginkább egyébként a Down-szindrómás babákat érinti. A leginkább azt jelenti, hogy 50% alatt van ez a szám kicsivel. Ami igazán érdekes, hogy Lengyelországban tavaly 1100 abortusz történt, ebből 1074 erre a törvénycikkelyre hivatkozva történhetett meg. Tehát a gyermeknek olyan súlyos fogyatékossága volt, amit visszafordíthatatlannak ítélt meg az orvostudomány. Ezeknek 40% volt Down-szindrómás magzat”

- mondta Giró-Szász Áron, az Axióma alapítója.

„Általános tapasztalattá válik szerintem Közép-Európában, vagy bárhol ahol ilyen komoly értékvédő küzdelem van, hogy összemossák a témákat, avagy kisegítik egymást. Mindegy egy idő után, hogy mi a központi eleme egy tiltakozás hullámnak vagy mi a küzdelem központi motivációs tényezője. Ezek a jellemzően baloldali-liberális csoportok kisegítik egymást és résztvesznek egymás megmozdulásain. Nyilván nem érdektől mentesen, tehát minden érdekcsoport szeretné utána a saját témáját is képviseltetni”

- vélekedett Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu főszerkesztője.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!