2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Akadnak újdonságok az egy hét múlva kezdődő érettségi vizsgákkal kapcsolatban

Május 3-án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelijével elkezdődnek az idei érettségi vizsgák - írja a Világgazdaság.

  • Akadnak újdonságok az egy hét múlva kezdődő érettségi vizsgákkal kapcsolatban

A lap beszámolója szerint az érettségi vizsgák sorrendjében az első a nemzetiségi nyelv és irodalom, amelyen természetesen még nem mindenki vesz részt, május 6-án, hétfőn viszont következik a nagy rajt a magyar nyelv és irodalom kötelezővel. Az utolsó írásbeli az olasz lesz május 27-én, aztán következnek a szóbelik.

A Magyar Közlönyben rögzítettek szerint május 3-án kezdődnek és május 27-ig tartanak az írásbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint öt tárgyból kötelező vizsgázni:

  • magyar nyelv és irodalom,
  • történelem,
  • matematika,
  • idegen nyelv – nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom,
  • kötelezően választandó vizsgatárgy – szakgimnáziumban ez képesítő vizsgával is kiváltható, technikumban pedig helyette szakmai vizsgát kell tenni.

A kötelező és a kötelezően választandó mellett további vizsgatárgyakból is tehető érettségi vizsga – annál is inkább, mert korábban érettségizett személyek is tehetnek újabb érettségi vizsgát bármiből és bármely intézményben.

Újdonság

Tavaly óta fontos és részben kellemes újdonság, hogy a kötelező tárgyak írásbeli vizsgái egy órával később, reggel kilenckor kezdődnek – a választott tárgyak startja viszont továbbra is lehet korábban, így például a legelső, nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelije is reggel 8 órakor kezdődik majd jövő pénteken.

Az idei felsőoktatási felvételi kapcsán fontos változás, hogy immár az egyetemek, főiskolák határozzák meg: milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont).

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!