2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

Credo: A külföldiek jelenléte csak mélyíti a szíriai krízist

Hír TV

2020. március 25., szerda 20:57

A Hír TV Credo című műsorának vendégei a jelenlegi szíriai helyzetet járták körbe, míg Ryszard Antoni Legutko lengyel EP-képviselő és filozófus Európa jelenéről és kilátásairól is beszélt a műsor stábjának.

A műsor első felében Földi-Kovács Andrea műsorvezető Dezső Tamás asszirológussal, a Migrációkutató Intézet igazgatójával és dr. Major Balázzsal, a Pázmány-egyetem régészével beszélgetett a szírek jelenlegi helyzetről. A műsorvezető először is felidézte, hogy a törökök még február végén engedtek szabad utat a migránsoknak, hagyták őket Európába áramlani.

Dezső Tamás megjegyezte, hogy az illegális bevándorlók 35 százaléka afganisztáni, iráni vagy pakisztáni. A Migrációkutató Intézet igazgatója elmondta, hogy véleménye szerint az abban a térségben található menekülttáborokba mobilkórházakat kellene vinni, mert a táborlakók között jócskán lehetnek koronavírussal fertőzöttek. Hangsúlyozta, hogy

a kulturális szokásokat nehéz népegészségügyi korlátozásokkal felülírni.

Ezt követően arra tértek ki, hogy az Európai Unió milyen módon segít a bajba jutott országokon. Major Balázs azt válaszolta erre a kérdésre, hogy szinte sehogy. Majd hozzáfűzte, hogy

Szíria lakosságát a háború előtt mint 22 millió főre becsülték, ennek a népességnek a becslések szerint a fele elveszítette az otthonát, ezek a földönfutóvá lett emberek pedig vagy Szírián belül vagy a környező országokban próbáltak menedéket találni.

Az idlíbi helyzet mellett sem ment el a Pázmány-egyetem történésze szó nélkül, elmondta, hogy a városban napjainkban akár 180 ezer harcos is táborozhat. Ezt a feszült helyzetet pedig tovább mélyíti a törökök és az oroszok jelenléte, az amerikaiakról nem is beszélve. Ezt követően pedig górcső alá vették a szíriai keresztények helyzetét is a vendégek.

A műsor második felében elhangzott, hogy a XXI. Század Intézet meghívásának eleget téve az Eötvös-előadások keretében ezúttal Ryszard Antoni Legutko lengyel EP-képviselő és filozófus tartott előadást a Várkert Bazárban. A professzorral a Credo stábja a helyszínen készített interjút.

Teljes adás:

Hír TV