2020. december 5.,
szombat, Vilma napja

Címlap: Elvárható lenne a parlamenti frakcióktól, hogy az érettségiből ne politikai ügyet kovácsoljanak

Hír TV

2020. április 22., szerda 21:25

Mi szolgálja jobban a végzősök érdekét: ha megtartják az idei érettségi vizsgákat vagy ha nem? Többen halasztást követelnek, a szakszervezetek szinte minden kormányzati döntést elhibázottnak tartanak. Pont emiatt megnéztük azt is, hogy más országokban hogyan kezelték ezt a problémát. És bár sajtóperrel fenyegetett, mégis beszéltünk Szabó Tímea elhíresült parlamenti beszédéről. A párbeszédes politikus volt az, aki nehezményezte, hogy a határon túli magyaroknak is küldött a kormány maszkokat. A Címlap vendégei Cunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kroó Zita, az origo.hu újságírója és Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu újságírója voltak.

„A DK online petíciót indít annak érdekében, hogy halasszák el az érettségi vizsgát Magyarországon és miközben a tanárokat toborozzák az iskolákba – ugye az a hír is napvilágot látott, hogy akár a 65 év felettiek is jöhetnek segíteni a lebonyolításban  - a PDSZ arra kéri a támogatóit, hogy ne vegyenek részt a lebonyolításban, ezzel is nem csak gátolva, hanem szinte bojkottálva az érettségi vizsgáknak a megfelelő lebonyolítását. (…)”

-        vezette fel a témát M. Dobos Marianne.

„Ebben a helyzetben azért az elvárható lenne a parlamenti frakciók és a szakmai érdekképvielettől is azt gondolom minden vonalon, hogy ebben az esetben, ami az érettséginek a megvalósítását és megvalósíthatóságát jelenti, az a gyerekek érdekében, annak minden módon való segítését hoznák napirendre és nem politikai kérdést vagy politikai ügyet kovácsolnának belőle. (…)”

-        válaszolta Cunyiné Bertalan Judit.

„Valahol csak írásban – például Ausztriában – valahol csak szóban lesznek vizsgák. (…) A magyar döntést azt mennyire tartjátok jónak?”

-        kérdezte a műsorvezető.

„Én egyelőre azt gondolom, hogy utólag leszünk okosak. Most egy krízisben vagyunk. Ez azt is jelenti, hogy most az alapján tudunk gondolkozni, ami éppen történik, de nem látjuk a holnapot, nem tudjuk, hogy mi lesz jövőhéten, majd utólag lehet olyat mondani, hogy hát igen, úgy kellett volna, hogy…(…) Most folyamatosan figyelembe van véve az, ami a legfontosabb, ami az első pillanattól kezdve el van mondva, hogy ez az első, az pedig az embereknek az egészsége.”

-        mondta Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu újságírója.

„Ahol eltörölték az érettségi vizsgákat többnyire az év végi vagy egy átlageredmény alapján ajánlanak meg az végzősöknek egyfajta osztályzatot. (…) Mi van azokkal a diákokkal, akik az érettségi vizsgán sokkal jobban szerepelnek?”

-        vetette fel a kérdést M. Dobos Marianne.

„Az érettségin ez egy javítási lehetőség is. Hiszen mi van azokkal, akiket például félévkor meghúztak egy tantárgyból? Ők akkor most az érettségin is meg fognak bukni?”

-        válaszolta Kroó Zita.

Hír TV