2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Civil kör

Civil kör: Vannak olyan politikai csoportok, amelyek 56-hoz amnéziás módon állnak

"A megtorlók megtorlása nem csak jogi, hanem érzelmi kérdés is.” De tudja-e korrigálni valaha a politika, az állam ezt a történelmi igazságtalanságot? Miért nem sikerült máig elszámolni a diktatúra bűneivel? Mit köszönhet az ország a 301-es parcellának, az ötvenhatos halálraítélteknek és túlélőknek? És mit akar tudni a mai Facebook-generáció 2006. október 23-ról, amelynek kísértete ma is itt van, sőt hatalmat követel? A Hír TV rendhagyó, tematikus Civil Kör adásában ezeket a kérdéseket járja körül Fricz Tamás politológust, Békés Márton történészt, Vágvölgyi Gergely újságírót és Osztie Zoltán plébános atya Szabó Anett műsorvezetése mellett.

  • Civil kör: Vannak olyan politikai csoportok, amelyek 56-hoz amnéziás módon állnak

64 év távlatából mennyire könnyű ma szembenézni a megtört sorsokkal, mennyire sikerült mára áttörni a hallgatás falát? – kérdezte Szabó Anett, műsorvezető.

Én azt gondolom, hogy a magyarság történetében nyugodtan mondhatjuk, azaz ezer év, ami 56-ot megelőzte az célszerűen és logikusan 56-ban csúcsosodott ki, hiszen a magyar nemzet egész története nem szól másról, mint az állam megalapításáról, megvédelmezéséről, visszahódításáról, újra felépítéséről. 56 ennek a modern kori apoteózisa és 56, ahogy egyébként a mai napjaink és az elmúlt 10 év története is arról szól, hogy lesz- e következő ezer évünk vagy pedig most már láthatatlan birodalmak manipulációi közepette egyszerűen eltűnünk. 56-ról mindent tudunk, történészek generációi és nyilván források bevonása után nincs nagyon olyan részlet, amiről nem tudnánk, most már az értelmezésről és értelmezés árnyalatairól van szó. Az a kormánybiztosi munka, amit Schmidt Mária elvégzett az 56-os emlékév kapcsán azért volt nagyon úttörő jelentőségű mert 56-ot a könyvtárakból és levéltárakból kihoztuk és egy olyan perspektívát adtunk neki, amit éppenséggel a posztkommunista erők mindig eltagadtak. Ez az volt, hogy a pesti srácokról és lányokról kevés szó esett, az utcai forradalomról, arról a csodálatos kollektív népfelkelésről kevés szó esett, helyette háttéralkuk, reformkommunisták és Nagy Imre alakja tolakodott előtérbe, holott Nagy Imre napjaiban Illyés Gyula azt írja naplójába, hogy a forradalomnak nincs miniszterelnöke, ha valaki miniszterelnök lenne 56-ban – írja ezt az októberi napokban – csak olyas valaki lehetne, aki végig mer menni a Körúton. Németh László pedig azt írja, hogy 56 vezér nélküli felkelés, hőse volt 56-nak ez az egész kollektív magyar nép. Most arról vitatkozunk, hogy ez a mai napon 2020-ban, hogy illeszthető bele a gondolkodásunkba és nagyon egyszerűen ugyanis az országban vannak úgy gondolkodó emberek és képviseletükben olyan politikai csoportok, amelyeknek ez nagyon forró és mindennapi emlékezet. Ők 56-ra minden nap gondolnak, referenciáikban, beszélt nyelvükben a forradalom és szabadságharc előfordul. A másik oldalon vannak olyan politikai csoportok, amelyek 56-hoz amnéziás módon állnak hozzá, de már nem csak elfelejtették 56-ot, hanem azt is elfelejtették, hogy mit felejtettek el. Ezek a baloldali liberális kozmopolita csoportok

-          mondta Békés Márton történész.

A teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!