2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Civil kör

Civil kör: Nem kérünk ebből a revolver színházból

Az ellenzék a kultúrát eszközként használja fel a hatalomért vívott küzdelemben, erről szól a kulturális törvénycsomag kapcsán keltett hisztériakeltés – jelentette ki Simon János politológus Civil kör című műsorunkban. Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió korábbi elnöke a tiltakozásokról szólva kifejtette: miközben a törvény ellenzői a művészi szabadság korlátozásával érvelnek, egyetlen példát sem tudnak ennek alátámasztására felhozni. Trombitás Kristóf publicista arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi, kormánypárti vezetésű fővárosban számos balliberális művész kapott színházigazgatói megbízást, Karácsony Gergely főpolgármesterként első megnyilatkozásai egyikében viszont a főváros egyetlen keresztény színházát és annak vezetőjét támadta.

  • Civil kör: Nem kérünk ebből a revolver színházból

 

Elfogadta az Országgyűlés a kormány kulturális törvénycsomagját vádaskodásokkal tűzdelt parázs vita után. Szabó Anett műsorvezető felvetésére, hogy valójában a művészetről vagy a hatalomról szól-e a törvénycsomag, Simon János úgy fogalmazott, a kultúrán keresztül meg a hatalomért. Eltérő politikai kultúrák állnak szemben egymással a politológus közlése szerint és mint rámutatott, mindegyik a hatalomhoz vezet, de jelenleg a kultúráért folytatott harcnak vagyunk a részesei.

Kondor Katalin a téma kapcsán feltette a kérdést: vajon, kinek kellene eldöntenie, hogy ki legyen színházigazgató?

Az újságíró szerint ilyen döntésben részt kell vennie annak, aki adott esetben a pénzforrás. Hozzátette: jó lenne hallani ebben a vitában egy olyan mondatot, amikor valaki egy konkrét üggyel a tarsolyában megindokolja azt, hogy szerinte miért is Magyarországon művészi szabadság, de ilyet egyszerűen senkitől sem lehet hallani.

Ez egy újabb gumicsont, amit felkaphat a baloldal és úgy csinálhat, mintha lenne valami releváns témája, miközben mindenki tudja, hogy valójában semmi nincs

– erről már Trombitás Kristóf beszélt. A publicista emlékeztetett, az elmúlt évben a magyar állam 125 milliárd forintot fordított művészeti és előadói célokra, ami jóval több, mint az uniós átlag, sőt ebből az összegből több mint 5 milliárd jutott független színházakra, vagyis szó sincs semmiféle elnyomásról.

Szilvay Gergely megjegyezte: a független színházakat egy ország nem köteles támogatni, mivel a független színház olyan kis társulat, amelyeknek nincs kőszínháza, hanem alkalmi helyeken működnek.

Szabó Anett megjegyezte, statisztikai számok igazolják, az elmúlt években sorra dőltek meg a színházi rekordok, sőt színházi költségvetés ilyen magas még sosem volt, vagyis valójában nem tudni, hogy a törvény ellenzői, mi ellen is tiltakoznak. Trombitás Kristóf szerint egyértelmű, hogy a Madách téri tüntetésen pontosan kiderült, hogy a várakozásaikhoz képest köszönőviszonyban sincs az a törvénytervezet, amit az Országgyűlés elfogadott.

Összehoztak egy dzsemborit és előadták az ezerszer látott toposzaikat, a rettegést a fasizmustól, a diktatúrától, az elnyomástól, miközben az egész egy kabaré volt. Senki nem akarja őket elnyomni. Bocsánat, csak így lehet mondani, hogy mi vagyunk a normalitás zászlóvivői és emberei, akik azt mondják, hadd legyünk már tőletek nyugton! Mi nem kérünk ebből a revolver színházból, ha szeretnétek legyetek el a kis közösségetekben

– fogalmazott a publicista.

Teljes adás: 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!