2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:30

Civil kör

Civil kör: A nemzeti konzultáció szinte már hungarikumnak tekinthető

Kiemelten fontosak a nemzeti konzultációk, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a magyar társadalmat bevonják a döntési folyamatokba azáltal, hogy az állampolgárok kifejtik a véleményüket a jelentős kérdésekben. Erről is beszélgetett Civi kör című műsorunkban Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Szakács Árpád újságíró, Simon János politológus és Németh Alajos rockzenész Szabó Anett műsorvezetővel.

  • Civil kör: A nemzeti konzultáció szinte már hungarikumnak tekinthető

 

Újabb nemzeti konzultáció indul tavasszal, amelynek keretében egyebek között a börtönbizniszről és a gyöngyöspatai ügyről is kikéri az emberek véleményét a kormány. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint olyan kérdésekről van szó, amelyek foglalkoztatják a közvéleményt, hiszen évek óta születtek olyan ítéletek, amelyek borzolták a kedélyeket. Példaként hozta fel a vörösiszap-pert, a lúgos orvos esetét, a Cozma-gyilkosság perét, az olaszliszkai-ügyet, illetve a tatárszentgyörgyi gyilkosságot.

Amikor kiderül, hogy az elkövetők valamiféle kártérítésben részesülnek azért, mert nem elégedettek a fogvatartásuk körülményeivel, miközben az áldozatok kárpótlása nem történik meg, az mindenképpen kérdéséket vet fel

– emlékeztetett az űrkutató.

Simon János szerint nincs kizárva, hogy Brüsszelből nagy támadás indul abban az esetben, ha a kormány kellő felhatalmazást kap a nemzeti konzultáció révén, s arra fognak hivatkozni, hogy a kabinet nem tartja tiszteletben a bírósági döntéseket.

A nemzeti konzultációt azért tartja egyedülállónak, mert az állampolgárok így „hozzászólhatnak” a politikához, teret ad az új generációnak is arra, hogy kifejtse a véleményét.

A nemzeti konzultáció szinte már hungarikumnak tekinthető, hiszen a polgárok nem csak a választás évében mondhatják el a véleményüket, hanem a két választás között is

– tette hozzá Németh Alajos rockzenész.

Szabó Anett felvetésére, hogy az ellenzéknek vannak-e válaszai az emberek igazságérzetét sértő fontos kérdésekre, Szakács Árpád úgy vélte, nekik komoly szerepük leginkább az emberek hergelésében van. Az újságíró a nemzeti konzultáció legfontosabb részének azt tartja, hogy a társadalmat áthassa a probléma lényege.

Sok egyéb ügy van még, amit érdemes lenne megvitatni, kiemelten fontosak az ilyen jellegű eszmecserék, hiszen nem csak a négyévenkénti választással kapcsolatos politikai kommunikáció a lényeges, hanem az időszaki, a társadalmat formáló, a társadalmat megkérdező, a döntési folyamatba a társadalmat bevonó események is

– tette hozzá.

Ferencz Orsolya felhívta rá a figyelmet, hogy az igazságszolgálatás függetlenségét mindenképpen meg kell őrizni, mert a nemzeti konzultáció nem arról szól, hogy bíráskodni kellene a bírók vagy az igazságszolgálatás felett, mert azt egy demokrácia nem tűri meg.

Adásunkban szó esett még egyebek között Gyurcsány Ferenc évértékelőjéről valamit arról is, hogy Karácsony Gergely bojkottot hirdetett televíziónk ellen.

Teljes adás:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!