2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Belföld

Kormányinfó: A beoltottak száma pénteken elérheti a 4 milliót

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a járványhelyzetről azt mondta, hogy megnyugtató, hogy kiemelkedő az unióban a magyar oltási sebesség. A harmadik hullám súlyosan érintette az országot, de az oltásoknak köszönhetően csökkent a fertőzések és a halálozások száma. Az oltásoknak köszönhető, hogy el lehetett kezdeni az újraindítást. A 4 millió oltott holnap meglehet.

2584 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

2584 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 186 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 27 358 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 503 697 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 245 928 főre csökkent. 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

3 870 222 az oltottak száma

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 870 222 fő. Közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta.

Pénteken meglehet a 4 millió beoltott

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a járványhelyzetről azt mondta, hogy megnyugtató, hogy kiemelkedő az unióban a magyar oltási sebesség. A harmadik hullám súlyosan érintette az országot, de az oltásoknak köszönhetően csökkent a fertőzések és a halálozások száma. Az oltásoknak köszönhető, hogy el lehetett kezdeni az újraindítást. A 4 millió oltott holnap meglehet. 

Ezek lesznek az újabb könnyítések

Gulyás elmondta, hogyha meglesz a 4 millió beoltott, akkor éjféltől lesz a kijárási tilalom, és 11 óráig lehet vásárolni. A védettek mehetnek étterembe és szállodába, a bezárt szabadidő-létesítményeket lehet védettségi igazolvánnyal látogatni. 

Edzőterembe is csak a védettek, és az igazolt sportolók mehetnek - tette hozzá. A védettek a sportrendezvényeket is látogathatják. 

5 millió oltott felett lehet lakodalom

Csak akkor lehet meggátolni a negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat. Minősített büntetőjogi következménye lesz, ha valaki védettségi igazolványt hamisít, vagy adott esetben az üzemeltető nem ellenőrzi azokat. Nagyon komoly bírságok jöhetnek, és akár egyéves bezárással is sújtható az adott hely - mondta Gulyás. Az 5 millió oltotti létszámnál feloldhatja a kormány a lakodalmakra vonatkozó tilalmat. A május 10-ével kezdődő héten kerülhet erre sor. 

Érdemes regisztrálni azoknak, akik eddig még nem tették meg

Gulyás arról is beszélt, hogy a járványügyi konzultáción a megkérdezettek 80 százaléka a fokozatos újraindítás mellett volt. A kétharmad pedig támogatta a védettségi igazolványt.

Mostantól kezdve mindenki gyorsan hozzájuthat a védettségi igazolványhoz, mivel hamar lehet oltást kapni. 

Érdemes azoknak is regisztrálni, akik eddig ezt nem tették meg - tette hozzá. A balodali oltásellenes kampány sokakban keltett bizonytalanságot, de semmilyen kockázata nincs egyetlen oltásnak sem. 

"Ezért nem érdemes hinni semmilyen baloldali oltásellenes kampánynak"

Gulyás szólt arról is, hogy mindegyik oltás biztonságos és hatásos, minimálisra csökkenti a fertőzés esélyét.

Ezért nem érdemes hinni semmilyen baloldali oltásellenes kampánynak. 

Az elmúlt évtizedek legnagyobb logisztikai akciója

Gulyás a védettségi igazolványról azt mondta, hogy minden háziorvos és orvos az ESZT-ben tüntessék fel az oltás megtörténtét. Ezt követően 10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány az adott személyhez - tette hozzá. Az egyik legnagyobb logisztikai akciója az elmúlt évtizedeknek ez a mostani eljárás, ezért megértést kért Gulyás. 

Kölcsönösen akarjuk elismerni a védettségi igazolványokat az országok között

A külügyminiszternek joga van kétoldalú megegyezéseket kötnie a vakcinaigazolványokra - mondta Gulyás. Kölcsönösen akarjuk elismerni a védettségi igazolványokat az országok között - tette hozzá. 

21 tagállam nem akar uniós hitelt felvenni

Magyarországon a járvány végéhez közeledünk, és az újraindítási alapot is igénybe tudjuk venni. A vissza nem térítendő támogatást teljesen fel fogjuk venni, míg a hitelek esetében egyedi döntések lesznek - mondta Gulyás. A válságkezelést minél kisebb államadósság-növekedéssel kell lezárni, ezért a kormány célja ez.A tagállamok többsége ezt így gondolja, és 21 tagállam nem kívánja felvenni az uniós hitelt. 

Uniós elismerés a magyar egészségügynek

Magyarország az elsők között fogja a helyreállítási tervet bemutatni - mondta Gulyás. Az Európai Bizottság is elismeri, hogy a hálapénz ki lett vezetve - tette hozzá. Mi azt kértük, hogy mintegy 300 milliárd forintot fizessen ki a bizottság - ismertette Gulyás. Ebben még van vita, de az EB is elismeri a magyar egészségügyben történt pozitív változásokat. 

Nem uniós forrásból fejlesztik az egyetemeket

Az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből valósítja meg a kabinet - mondta Gulyás. Minden egyetem, ami az átalakulás mellett döntött kaphat fejlesztési forrást, és azok is, akik nem - tette hozzá. 

Ennyi védettségi igazolvány készült el eddig

4,176 millió védettségi igazolványt gyártottak eddig - mondta Gulyás. Körülbelül 600 ezer olyan igazolvány készült, akit azok kaptak, akik átestek a fertőzésen.  Minden technikai problémára megoldást keresnek a hatóságok - tette hozzá. Fontos, hogy valaki nem rögtön kapja meg az igazolványt, mert a védettség is csak később alakul ki. 

Autósüldözést folytatnak Karácsonyék

96-97 százalékban rendben halad a védettségi igazolvány kiadása, de most a 3-4 százalék is soknak számít ilyen nagy mennyiségű igazolvány esetében - mondta Gulyás. Kérdésre azt mondta, hogy Budapesten a korábbiakhoz képest is rosszabb a közlekedés, és ennek a legfőbb oka a főváros döntéseiből származik. Jó lenne, ha ez az autósüldözés véget érne. 

Ha minden főútvonalat lezárunk, akkor annak az autósokra nézve negatív hatása lesz. 

Gulyás: Ha marad vakcina, akkor mindenkin segítünk

Először a Magyarországon élőket oltjuk be, és ha marad vakcina, akkor mindenkin segítünk - mondta kérdésre Gulyás. Szólt arról is, hogy egyelőre nincsen semmilyen döntés erről. 

Minden vakcina hatékony és biztonságos

Az EESZT adatai alapján készült el a kormány által az oltások hatékonyságával kapcsolatos táblázat - mondta kérdésre Gulyás. Nem állapított meg a vakcinák között sorrendet a kormány által nyilvánosságra hozott táblázat - tette hozzá. Amikor az adatokat a kormány nyilvánosságra hozta, akkor azt a helyes következtetést vonta le, hogy valamennyi oltóanyag nem csupán ellenőrzött, hanem hatékony és biztonságos. 

Nyilvános lesz a Fudan Egyetemmel kötött megállapodás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a világon mindenütt nagyon magas a lélegeztetőgépre kerülők körében a halálozási arány. Meg kell találni a minél jobb orvosi protokollt. Közzéteszi a kabinet a Fudan Egyetemmel kötött megállapodást, és a magyar és a kínai állam közösen hoz létre egy alapítványt. 

Az Operatív Törzsnek kell vakcinagazdálkodási tervet készítenie

A legfőbb cél, hogy olyan emberek legyenek zárt térben, akik védettek - mondta kérdésre Gulyás. Mindenki oltassa be magát, és akkor meglehet az 5 milliós határ - tette hozzá. Az Operatív Törzsnek kell vakcinagazdálkodási tervet készítenie - mondta egy másik kérdésre. A jelenlegi adatok szerint akár egy-másfél évig adhatnak védettséget a vakcinák - tette hozzá.  

Az egynapos sebészeti ellátások május 3-tól indulhatnak újra

 A szűrővizsgálatok mától mindenki számára elérhetőek, és az egynapos sebészeti ellátások május 3-tól indulhatnak újra - mondta kérdésre Gulyás. 

Ekkor nem kell karanténba vonulni

Védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül lehet majd jönni az országba, ha meglesz a 4 millió beoltott - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Nagy lehetőség

A kínai-magyar légi selyemút három fél között jött létre - mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra. Nagyon fontos gazdasági lehetőségeket jelent ez a megállapodás - tette hozzá. 

A baloldal felel ezekért a döntésekért

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a választásoknak tétje van, a józsefvárosiak a baloldalt bízták meg a vezetéssel, így a kerület baloldali vezetése viseli a döntések felelősségét, így az újabb drogközpont megnyitásáért.Közös érdek, hogy minél jobban vezesse a kerületet, de ez a példa is mutatja, hogy van hová fejlődni - tette hozzá. 

Eddig a pontig nem lesz migráció Magyarországon

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a járvány egyik negatív következménye a határok lezárása volt, de a migráció emiatt megállt. Mi mindig is elutasítottuk, és állami hatáskörbe rendeltük a migrációt. Amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, addig bizonyos országokból nincsen migráció - tette hozzá.A menekültügyi egyezményeket betartjuk, de az első biztonságos országban kell menedéket biztosítani. 

Ez a legnagyobb garancia a negyedik hullám ellen

Gulyás kérdésre azt mondta, nem csoda, hogy a nyitást követően voltak tömegjelenetek, de mindenki tartsa be a szabályokat. A legnagyobb garancia a negyedik hullám ellen az oltások felvétele - tette hozzá. 

Több tízezren regisztrálnak naponta

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy mindenki oltassa be magát, könnyebb lenne, ha pártpolitikai viták nélkül lehetne ezt megtenni. Minél többen regisztrálnak, annál hamarabb lesz társadalmi védettség - tette hozzá. Naponta egyébként több tízezren regisztrálnak.

A Költségvetési Tanács szerint is alkalmas az államadósság csökkentésére a büdzsé

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az oltást követően mind a megbetegedések, mind a kórházba kerülési számok jelentősen csökkennek. Szólt arról is, hogy a Költségvetési Tanács szerint is alkalmas az államadósság csökkentésére a büdzsé. 

Ebben konszenzus volt

Konszenzus volta szakmai szervezetek között, hogy ne legyen idén szóbeli érettségi - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Május 1-től regisztrálhatnak az itt élő külföldiek

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy május 1-től a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak oltásra. 

Itt a nagy különbség

Az érdemi védettség nem az első és a második oltás között, hanem az első oltást követően jön létre - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Eddig is szabadon lehetett dönteni

A magyar titkosszolgálati szervek kötelesek az ország érdekeit védeni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Eddig is mindenki eldönthette, hogy a neki felkínált vakcinát elfogadja-e, most annyiban van választási lehetőség, hogy online lehet az oltásra időpontot foglalni - mondta egy másik kérdésre.Április második felétől kaptak a diplomaták oltásokat, valamint az az amerikai, kínai és orosz nagykövetség munkatársai kaptak oltást, mert onnan érkezett vakcina. 

 

 

Hír TV - Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Adatgyűjtésre is használhatja az ellenzék az előválasztást

Akár büntetőjogi és hatósági következménye is lehet annak, ha az előválasztás adatkezelője nem tartja be a szabályokat - hangsúlyozta az Adatvédelmi Hatóság elnöke a Hír TV Napi Aktuális című műsorában. 2021. szeptember 23.

Halálos lakástűz Nagyatád külterületén

A nyolcvan négyzetméteres régi ház teljes terjedelmében égett. 2021. szeptember 23.

Újabb horrorvágóhidat leplezett le a NÉBIH

A helyszínen az ellenőrök gyomorforgató körülményeket tapasztaltak, az udvaron például rovarral szennyezett fagyasztott termékek is voltak. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!