2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Hidvéghi: Sem Weberből, sem Timmermansból nem kérünk

Nekünk a magyar emberek és a bevándorlás megállítása a fontos, ehhez keresünk szövetségeseket és pozíciókat az új EP-ben – minderről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt az Origónak. Szólt arról is, hogy továbbra sem támogatják sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans bizottsági elnöki ambícióit. Közölte, a magyar ellenzék ismét a bevándorláspárti oldalra állt.

  • Hidvéghi: Sem Weberből, sem Timmermansból nem kérünk

Önt most választották meg elsőként EP-képviselőnek, milyen politikát képvisel majd a parlamentben a többi 12 fideszes és kereszténydemokrata politikussal együtt?

Az EP-választáson rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. A Fidesz-KDNP megválasztott európai képviselői nagyon erős felhatalmazást kaptak arra, hogy a magyar emberek akaratát képviseljék az Európai Parlamentben. A magyar emberek arra hatalmaztak fel minket, hogy küzdjünk a bevándorlás megállításáért, a nemzetek Európájáért és a keresztény kultúra megvédéséért. Ezt fogjuk tenni az új EP-ben. Mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást. Ha lehet, akkor ezt a Néppártban fogjuk megtenni, de ha nem lehet – mert a Néppárt bevándorláspárti irányba mozdul –, akkor nem a Néppártban, akkor el fogjuk dönteni, hogy milyen keretek között és milyen szövetségesekkel. A bevándorlás és a keresztény kultúra védelmében nem tudunk és nem is akarunk engedni. Nekünk a magyar emberek és a bevándorlás megállítása a fontos, ehhez keresünk szövetségeseket és pozíciókat az új EP-ben a most zajló tárgyalásokon.

Jelenleg akkor még a Néppártnak a tagjai?

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának teljes jogú tagja, ennek megfelelően, bármilyen tisztségre élhet a jelölés jogával. A Fidesz EPP-frakcióbeli tagságának felfüggesztésével kapcsolatban álhírek jelentek meg, a felfüggesztés intézménye nem is szerepel az EPP-frakció szabályzatában.

Milyen pozíciót céloz meg a Fidesz? Néppárti frakció alelnöke vagy egyéb?

A mi célunk az, hogy fajsúlyos európai parlamenti bizottsági vezetői pozíciókat szerezzünk meg. Erre most nyílik először lehetőség, mivel a Fidesz-KDNP képviselőcsoport az EP-választásokon megszerzett 13 mandátumnak köszönhetően az EPP-frakció harmadik legnagyobb nemzeti delegációját alkotja.Számunkra ez a cél, ezért nem állítottunk jelöltet az EPP-frakció alelnöki tisztségére.

Támogatják-e, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető legyen?

Az Európai Bizottság elnöki posztjára nem támogatjuk Webert, ahogy elmondtuk, ő többször megsértette a magyarokat. A Néppárt frakcióvezetőjének megválasztása azonban egy automatizmus, mert a legnagyobb néppárti delegáció jelöltje tölti be automatikusan, ha igényt tart rá. Ennek értelmében a legtöbb képviselővel rendelkező német delegáció adja a frakcióvezetőt, az ő jelöltjük Weber. Ezt az automatizmust mi elfogadjuk, de Weber európai bizottsági elnöki jelölését továbbra sem támogatjuk.

Mégis, akkor milyen bizottsági elnökben gondolkoznak?

A magyarok világosan kimondták, hogy Brüsszelben változást szeretnének. Olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást. Ezért sem Weber, sem Timmermans európai bizottsági elnöki jelöltségét nem támogatjuk.Manfred Weber az elmúlt hónapokban többször megsértette a magyarokat, Frans Timmermans pedig gyakorlatilag folyamatosan hazudott Magyarországgal kapcsolatosan az EP-választási kampányban.Csak olyan bizottságielnök-jelöltet tudunk majd elfogadni és támogatni, aki meg akarja állítani a migrációt, meg akarja védeni Európát, tiszteletben tartja a nemzetállamokat, és nem alkalmaz kettős mércét.

Hogyan kezdett a munkához az ellenzék Brüsszelben?

A brüsszeli folyosókon már az első napokban az is világossá vált, hogy az EP-mandátumot szerzett ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP), az EP bevándorláspárti erőihez csatlakoznak. Gyurcsányné, Gyurcsány, a szocialisták és a momentumosok első útja is a bevándorláspárti szövetségeseikhez vezetett: a DK és az MSZP az európai szocialistákkal, a Momentum a liberális ALDE-val borul össze. Ezek célja, hogy migránsokkal telepítsék be Európát.

Kovács András

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!