2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Gyöngyösi szerint a zsidólistázás nem a származásról szólt, így az nem gond

Hosszas magyarázkodásba kezdett az Európai Parlamentbe tartó jobbikos Gyöngyösi Márton, miután a közleményében a Mazsihisz személyét nevezte meg a Jobbikhoz való közeledésük legfőbb akadályának, zsidólistázós kijelentése miatt. A jobbikos politikus üzent: továbbra sem hajlandó lemondani parlamenti mandátumáról egy „rosszul megfogalmazott” felszólalás miatt – írja az Origo.

  • Gyöngyösi szerint a zsidólistázás nem a származásról szólt, így az nem gond

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”

– ezekkel a félreérthetetlen szavakkal vázolta a gázai konfliktussal kapcsolatos elképzelését Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikai szakértője. A 2012-es felszólalásból hatalmas botrány lett, hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, magyar pártok, közéleti szereplők hangosan tiltakoztak ellene – eredménytelenül. Ugyanis a politikus ma is tagja a magyar parlamentnek, sőt, karrierje felfelé ívelt a Jobbikon belül, a legutóbbi tisztújításon elnökhelyettessé választották. A múltat azonban nehéz eltörölni, így a mai napig sorra hullanak ki a csontvázak a párt szekrényéből. Gyöngyösi sem úszta meg, hogy náci ügyei ismét az érdeklődés középpontjába kerüljenek, aminek következtében kénytelen volt magyarázkodni.

Gyöngyösi továbbra sem mond le a zsidólistázás miatt, inkább magyarázkodik

A politikus terjedelmes Facebook-posztban igyekezte megmagyarázni, miért tagja ma is a magyar Országgyűlésnek. Annyi biztos, írásában négyszer a szerencsétlen, egyszer a rosszul megfogalmazott, és egyszer a rossz emlékű jelzőt használta korábbi felszólalására. Ez így nézett ki a Jobbik elnökhelyettesének tollából:

  • szerencsétlen és rossz kijelentéseket
  • rossz megfogalmazásért
  • szerencsétlen felszólalás
  • egykori rossz emlékű hozzászólásom
  • szerencsétlen felszólalásomból.

Gyöngyösi szerint nemcsak azért nem volt különösebben nagy ügy felvetni a zsidó képviselők listázását, mert szerencsétlenül fejezte ki magát, meg rosszul is fogalmazott, meg rossz emlékű is, hanem azért sem, mert nem a származásról, hanem csupán a kettős állampolgárságról beszélt.

Ezzel a bombabiztos érvvel a háta mögött Gyöngyösi elkezdte sorolni, hogy a Jobbik milyen komoly változásokon ment keresztül. Egészen elképesztő dolgok derültek ki a náci botránysorozatba keveredett pártról, például az, hogy képesek voltak erőfeszítéseket tenni és változni. Ezt Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, és Mazsihisz valamelyest másképp látja, de ez nem tántorította el Gyöngyösit, hogy tovább sorolja a Jobbik érdemeit. A politikus arról is beszámolt, hogy a Jobbikban komoly következményei vannak a zsidózásnak, felhozta Szávay István példáját, aki zsidónőverős megnyilvánulása után kisebb időhúzás után valóban lemondott parlamenti mandátumáról. Csakhogy elfelejtette megemlíteni, hogy a párt első két emberének, neki és Sneider Tamásnak az égadta világon semmi baja nem történt, miután antiszemita kijelentéseket tettek.

„Én levontam a tanulságot egykori szerencsétlen felszólalásomból és elnézést kértem érte” – írta befejezésül a politikus, amiből az világlik ki, hogy továbbra sem fordult meg a fejében, hogy visszaadja parlamenti mandátumát.

Feltehetően a jobbikos politikus a Mazsihisz hétfői közleményére reagált, ugyanis a zsidó szervezet leszögezte, azért nem működnek együtt a Jobbikkal, mert a zsidólistázós továbbra is a Jobbik-frakció tagja.

Az is közrejátszhatott szerdai posztjának megírásában, hogy a Jobbik EP-listavezetőjeként Brüsszelbe tart, ahol minden bizonnyal nem fogadják tárt karokkal az olyan politikusokat, akik korábban zsidó képviselőket listáztak volna.

(Forrás: Origo.hu, ECHO TV)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!