2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Megvan, ki az a jobbikos parlamenti képviselő, aki zsidóveréssel büszkélkedett

Hír TV

2018. november 28., szerda 12:11, frissítve: szerda 18:52

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az, aki zsidóveréssel dicsekedett párttársainak. A Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint a képviselő azzal hencegett a párt májusi kongresszusán, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az „beszólt neki”. Szávay István bocsánatot kért, de nem mond le.

X: Mit csináltál Pista?
Szávay István: Leütöttem egy nőt.

A hangfelvétel szerint Szávay István büszkén mesélte el párttársainak a Jobbik tisztújító kongresszusán, hogy mit tett előző este. A párt frakcióvezető-helyettese egy budapesti belvárosi szórakozóhelyen mulatott, amikor állítása szerint egy feltehetően zsidó nő felismerte és nácinak nevezte.

„Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!” – hangzik el Szávay szájából a hangfelvételen.

A politikus nem zárta le ennyivel a témát, tovább hencegett és gúnyolta áldozatát.

Szávay István: Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.
X: Orrba gyűrted?
Szávay István: Tessék?
X: Orrba gyűrted?
Szávay István: Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit.

Szávay István a néppártosodást hirdető Jobbik radikális szárnyához tartozik, emiatt nem engedte korábban Vona Gábor volt pártelnök indulni őt az alelnökségért. Később ezért bocsánatot kért Szávaytól. A politikus az elnökváltás után is beállt a sorba, a választások után már a párt frakcióvezető-helyettese lett és tagja a nemzeti összetartozás bizottságának is.

A Jobbikban egyébként nem ez az első antiszemita eset.

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Gyöngyösi Márton - a párt jelenlegi elnökhelyettese és frakcióvezetője – 2012-ben a Parlamentben jelentette ki, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket.

Kulcsár Gergely pedig korábban kamukausztnak nevezte a holokausztot és beleköpött az egyik Duna-parti holokauszt emlékműbe. A politikus az eset után egy időre háttérbe vonult, idén azonban újra vezető tisztséget kapott a pártban.

Szávay nem mond le

Nem mond le Szávay István – a képviselő a Facebookon reagált a történtekre. Azt írta: csak viccelt, amikor a nő megverésével dicsekedett, később társainak pedig bevallotta, hogy nem ütötte meg a nőt. A képviselő azt viszont elismerte, hogy sértően beszélt a zsidókról, úgy fogalmaz: a minősíthetetlen stílusért és megjegyzésekért bocsánatot kér.

Apáti semmiről sem tud

Semmit sem tud az esetről, de a nők elleni erőszakot minden körülmények között elítéli – így reagált a Jobbikból távozott Apáti István, országgyűlési képviselő a botrányra.

„Valamennyi nőket ért támadást én személy szerint elítélek, teljesen mindegy hogy milyen származású a sértett vagy éppen kicsoda az elkövető, finoman szólva is durvának tartom, ha valaki egy nőt bántalmaz. De ez csak egy általános vélemény, ettől a délelőtt kiszivárgott vagy elindult ügytől teljesen függetlenül” – mondta a képviselő.

x
Rendkívüli hír