2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Egymásnak estek az ingatlanpiac szereplői

Hír TV

2018. augusztus 18., szombat 17:39, frissítve: szombat 18:08

Az egyik értékesítési rendszer működtetője szerint, ha nem vezetnek be mélyebb képzéseket és szigorúbb ellenőrzéseket, félő, hogy a szakma éveken belül megszűnik. A piacvezető cégek mégsem panaszkodnak: növekedést könyveltek el a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

Közvetítők nélkül igyekezne eladni lakását az egyik hirdető a legnagyobb internetes ingatlanportálon. A bizalmatlanság nem alaptalan, állítja a piac egyik szereplője. Kövesdi Marcell szerint olyan rossz a közvetítői szakma megítélése, hogy öt éven belül gyakorlatilag megszűnhet ez a tevékenység.

Éppen ezért szigorúbb képzések bevezetését javasolja, de a megbízóktól is nagyobb tudatosságot várna el. „Egészen addig, amíg Magyarországon tömegek jönnek ingatlanközvetítőnek, és nem érzik annak a súlyát, hogy emberek életéről döntenek, hiszen ez az emberek legnagyobb vagyontárgya, addig ez nem lesz azon a szinten, hogy azt a jutalékot, amit elkérnek egy-egy ingatlanközvetítésért, azt jó szívvel kifizessék majd az eladók” – emelte ki a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője.

Az egyik piacvezető közvetítő cég munkatársa azt mondja: a saját számaikkal elégedettek. Vagyis közvetítőkre igenis szükség van. „Egy átlagos ember ugye életében egyszer, kétszer ad el ingatlant maximum, ráadásul a változó piaci környezet mellett a jogszabályok, a különböző törvények változása a hitelezési szabályok tekintetében azért nincsenek napi rutinnal rendelkező emberek, és ezért nagyon kell nekik a segítség. Mi ezt érezzük” – fogalmazott Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A webes hirdetőoldalak egyébként segíthetnek kiszűrni az ügyeskedő ingatlancsalókat. Egy-egy hirdetés például azonnal szemet szúr, ha mondjuk jócskán áron alul kínálja az ingatlant. „Nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni annak, aki az oldalon hirdet. Van egy 6-8 fős moderátor csapatunk, akik azzal foglalkoznak, hogy a hirdetések tartalmát és valódiságát ellenőrizzék, így aki például nem megfelelő módon hirdet, azokat szankcionáljuk is, így természetes módon tudunk hozzájárulni a piac tisztulásához” – emelte ki az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László azt mondja, a KSH kutatása szerint az elmúlt 10 évben a lakások 25 százalékát közvetítő segítségével adták el.