2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Döntöttek a falusi CSOK-ról – íme a részletek!

Kiemelten foglalkoztak a tegnapi kormányülésen a vidék, valamint a cigányság helyzetével – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette csütörtöki Kormányinfóján. Bejelentette: döntés született a falusi CSOK-ról, amivel a kormányzat a vidék megtartóerejét is igyekszik növelni. A miniszter szólt arról is, hogy Budapesten új, egy több mint 20 ezer szurkolót befogadni képes multifunkciós csarnok épül. Téma volt a magyar baloldal morális helyzete és az EP-választásokat megelőző, figyelemfelkeltő kormányzati plakátkampány is.

  • Döntöttek a falusi CSOK-ról – íme a részletek!

Eltért az általános gyakorlattól a tegnapi kormányülés, kiemelten foglalkoztak a vidék helyzetével, valamint a cigányság helyzetével. A leszakadó szegényebb falvakkal kapcsolatos döntések két hét múlva fognak megszületni, ismertette Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Magyar Falu Program keretein belül bevezetik a falusi CSOK-ot.

„A falusi CSOK szempontjából van egy olyan megszorítás, hogy azokra a falvakra vonatkozik a falusi CSOK, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség, tehát a demográfiai csökkenés nagyobb mértékű, mint az országos népességcsökkenés” - így Gulyás Gergely. Hozzátette: a 2887 darab 5000 fő alatti településből 2031 település tartozik ebbe a körbe.

„A falvak megtartó erejét növelni kell, ez a 2031 település a falusi CSOK címzettje” – húzta alá.

A falusi CSOK szabályairól szólva Gulyás Gergely elmondta, az általános CSOK szabályok szerint egy gyermek vállalása esetén új lakás építésre, vásárlásra 600 ezer forint jár, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint, három gyermek esetén pedig 10 millió forint.

A falusi CSOK-ról hozott kormánydöntés alapján az általános új lakás építésre vonatkozó CSOK szabályokkal van lehetőség ezekben a falvakban vásárlásra, korszerűsítésre és bővítésre is, vagyis ezekben a falvakban élők ugyanakkora támogatás igényelhetnek. Ha csak korszerűsítésről van szó, akkor az összegnek a fele igényelhető - tette hozzá a miniszter.

Korszerűsítés, vásárlás, bővítésre is van lehetőség – függetlenül attól, hogy ez nem új lakás.

„Tekintettel a vidéki ingatlanárakra, amik jelentősen különböznek a fővárosi áraktól, vagy akár az agglomerációtól is, ez lehetőséget teremt egy új ingatlan megvételére is.  A kormány célja, hogy a falusi CSOK-al kapcsolatos törvényjavaslatokat az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak során fogadja el, hogy július 1-jével, de legkésőbb szeptember 1-jével hatályba léphessen az új konstrukció  – jelentette ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy Budapesten új, egy több mint 20 ezer szurkolót befogadni képes multifunkciós csarnok épül. A kormánydöntés annak kapcsán született meg, hogy 2022-ben Magyarország és Szlovákia közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot rendez. „Az a meggyőződésünk, hogy Magyarország a Papp László Sportaréna mellett még egy ilyen csarnokot könnyen el tud tartani, nyereségesen tud működtetni” - emelte ki. A kormány készül a jövő évi Dubai Világkiállításra is. Ennek keretében pedig döntés született arról, hogy felépül a magyar pavilon, hogy hazánk méltóképpen képviselhesse magát az EXPO-n.

Tartható a kampány

A brüsszeli tervekről szóló kormányzati plakátkampány minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaz - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter úgy fogalmazott: az európai közéletnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Néppártnak is képesnek kell lennie az önkritikára. 

A most véget érő ötéves uniós ciklus ugyanis szerinte úgy jellemezhető: a migránsokat nem sikerült kint tartani, az Egyesült Királyságot pedig nem tudták bent tartani. Gulyás Gergely azt is megjegyezte: Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök mindent megtett azért, hogy kizárassa a Fideszt a néppártból, és ezt most, a kampányidőszakban a nyilvánosság elé is tárta.

A baloldal morális helyzete

A Hír TV azon kérdésére, hogy a hazai baloldal miért nem határolódik el egyértelműen a botrányokkal teli Jobbiktól azt felelte, „a magyar baloldal önmeghatározása, saját posztkommunista múltja miatt a fasizmus és a nácizmus elleni küzdelem volt. Most azokkal fognak össze, akiket ők neveztek nácinak, ez a magyar baloldal morális helyzetét mutatja.”

A teljes Kormányinfó:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!