2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Dömötör Csaba: A kormány a szélsőségesség minden formáját elutasítja

2020. június 8., hétfő 13:39

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Tordai Bence napirendi felszólalására reagált. A Párbeszéd képviselője azzal vádolta a Fideszt, hogy gyűlöletpolitikával emelte a rasszizmus jelenlétét Magyarországon.

Dömötör Csaba elmondta a kormány a szélsőségesség minden formáját elutasítja, ennek érdekében szigorodott az elmúlt években a Büntető Törvénykönyv és ezért nem masírozhatnak paramilitáris gárdák a magyar utcákon.

„Sokan lehetünk arra büszkék, hogy a romák közötti munkanélküliség megfeleződött jelen kormányzás ideje alatt és nem mi mondjuk, hanem az Eurostat, hogy 1,3 millióval csökkent a szegénységnek kitettek aránya a jelenlegi kormányzás alatt. Ez nem utolsósorban azért van, mert 12-ről 4% alá sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.”

Az államtitkár hozzátette, Tordai ugyanazt a lemezt játssza, amit már 10 éve untalan játszanak a baloldali politikusok.

A költségvetést illetően elmondta, most mindent alá kell rendelni a munkahelyek védelme érdekének.

„A járványügyi alap mellett ezért kellett létrehozni a gazdaságvédelmi alapot is. Ez a szokásosnál is nagyobb átcsoportosításokkal jár és ez a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.”

Dömötör Csaba elmondta, a kormány szerint az önkormányzatoknak ki kell venniük a részüket ezekből az erőfeszítésekből. Hozzátette, 16%-al több célzott támogatás szerepel az önkormányzatok részére a jövőévi tervezetben, mint idén. Karácsony Gergellyel kapcsolatban elmondta, a főpolgármester nem csak nem cselekedett, de nem is jött rá arra, hogy cselekednie kellett volna.

Az ellenzék részéről döntésképtelenséget, halogatást és mindezek keretéül másra mutogatást lehet látni. Ha lenne világbajnoksága a felelősség hárításnak, akkor azon Karácsony Gergely jó eséllyel indulna Dömötör Csaba szerint.  

Tállai András államtitkár Keresztes László Lóránt LMP-s politikus felszólalására reagált

Tállai András azt mondta, hogy 2021-es költségvetés bírálatakor teljesen más szemlélettel kell hozzáállni a költségvetéshez mint egy normális társadalmi és gazdasági helyzetben lévő költségvetés bírálatakor.

Úgy folytatta, a 2021-es magyar költségvetésnek két fő tétele van: az egyik a gazdaság, a munkahelyek védelme és az új munkahelyek létrehozása. Ezekre forrásokat kell mozgósítani, egy jó kormány pedig ennek a kihívásnak meg tud felelni. Úgy tud forrásokat teremteni a gazdaság védelmére, hogy közben nem vesz el a családoktól, nincs a költségvetésben megszorítás, nem csökkennek a jövedelmek és a nyugdíjak és nem bocsátanak el embereket. Ez a költségvetés ilyen, a 2020-as várhatóan gazdasági növekedés csökkenését meg fogja állítani. 2021-ben a gazdaságvédelmi források lehetővé fogják tenni, hogy újra növekedési pályára álljon a magyar gazdaság, amely azt fogja jelenteni, hogy a GDP növekedése újra el fogja érni az 5 százalékot. Ez többletbevételeket fog termelni, a költségvetést egyensúlyban fogja tartani, a munkahelyek száma pedig újra elkezd növekedni. (…)

HírTV