2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

„Brüsszelben cenzúra van, a kormány kampányát be akarják tiltani”

MTI

2018. december 6., csütörtök 17:23, frissítve: csütörtök 18:37

Brüsszelben be akarják tiltani a magyar kormány által indított kampányt – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egy, a kormány Facebook oldalára feltöltött videóban.

Ismertetése szerint a kormány megbízásából egy plakátos kisteherautó járta Brüsszel utcáit, amellyel a bevándorlási politika következményeire akarták felhívni figyelmet. Ezek között arra is, hogy bár Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége európai parlamenti frakciójának vezetője szerint nincs bevándorlási válság, már több százan haltak meg terrortámadásokban Európában.

Az államtitkár azt mondta, szerdán rendőrök állították meg a kisteherautót, és arra „kényszerítették” a sofőrt, hogy szerelje le a feliratot, erről pedig nem lehetett felvételt készíteni.

„Brüsszelben tehát cenzúra van, a kormány kampányát be akarják tiltani” - szögezte le Dömötör Csaba hozzátéve, hogy ez elfogadhatatlan, mivel a plakátos autó a véleménynyilvánítás jogszerű és fontos eszköze.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Guy Verhofstadt elmondhatta a véleményét, de „nekünk magyaroknak, meg akarják tiltani”. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarok véleménye is megjelenjen a vitában - jelentette ki az államtitkár.

November elején az európai liberálisok indítottak teherautós kampányt Brüsszelben. A hirdetőtáblán Orbán Viktor fényképe volt látható, valamint a következő angol nyelvű felirat: „Először elteszi a pénzünket, majd le akarja rombolni Európát”. A mobil óriásplakát másik oldalán magyar nyelvű volt az üzenet: „Kezdetben csak a pénzünkre utazott. Most Európa egysége a tét!”