2021. május 12.,
szerda, Pongrác napja

Müller Cecília: Továbbra is a brit mutáns dominál Magyarországon

2021. május 4., kedd 11:01

Az indiai vírus itt van a szomszédban, és gyorsan terjed, ezért mindenki regisztráljon az oltásra - mondta figyelmeztetett György István. Az államigazgatás megteremtett minden feltételt, hogy mindenki kapjon oltást, ezért az egyéni felelősség a legfontosabb. Összefoglaló az Operatív Törzs tájékoztatójáról.

4 millió 99 ezer a beoltott, 726 az új fertőzött, elhunyt 137 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 099 495 fő, közülük 2 157 637 fő már a második oltását is megkapta. 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. Már a 16 -18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra, és mától a Magyarországon élő külföldiek is tudnak regisztrálni oltásra.

Ezért regisztráljon mindenki az oltásra

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az oltásokkal hozzá lehet járulni a járvány harmadik hullámának letöréséhez. Az indiai vírus itt van a szomszédban, és gyorsan terjed, ezért mindenki regisztráljon az oltásra - tette hozzá.Az államigazgatás megteremtett minden feltételt, hogy mindenki kapjon oltást, ezért az egyéni felelősség a legfontosabb. 

Már minden második felnőtt be van oltva

Már több mint 4 millióan megkapták az első, és több mint 2 millióan a második oltást is - mondta György. Az unióban továbbra is a másodikok vagyunk - tette hozzá.Már minden második felnőtt be van oltva. 

4,725 millió ember regisztrált eddig, és a 80 százalékuk már megkapta legalább az első oltást.

Így folytatódik az oltások beadása

Folytatódik az oltások beadása. Az egymillió Sinopharm vakcinából a kórházi oltópontok és a háziorvosok kapnak.Az időpontfoglaló hamarosan megnyílik a Szputnyik oltások előtt is, de ezzel párhuzamosan zajlik a Sinopharm és AstraZeneca oltásokra való regisztráció is. A Szputnyik oltásra csak azok regisztrálhatnak, akik SMS-t kapnak.György közölte, hogy 344 ezer adag Pfizer oltás érkezett kedden.Ezt a mennyiséget a második körös oltásra, és a 16-18 évesek kapják.

Indul az oltás a Janssennel

Május 7-ig regisztráljanak a 16-18 éves gyerekek szülei! Ennek fényében kapnak majd értesítést az online időpontfoglalóra - mondta György. Csütörtökön érkezik Moderna-szállítmány, 30 ezer adag megy majd elsőkörös oltásra, valamint 6 ezer adag jut az idősotthonokba. A Janssen-vakcinával is elkezdik az oltást a honvédségi oltóbuszokon - mondta György. Eddig 61 településen jártak az oltóbuszok.

Indul az itthon élő külföldiek regisztrálása

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése is. Az ő védettségük mindnyájunk érdeke - mondta György.A legfontosabb, hogy aki még nem regisztrált, az regisztráljon. Nagyon gyorsan el lehet érni, hogy a lakosság nagy része védett legyen. 

Ennyien szegték meg a szabályokat

519 ember nem viselt maszkot hétfőn - mondta Gál Kristóf. 79 ember szegte meg a kijárási tilalmat - tette hozzá az ORFK szóvivője.  

Nincs 100 százalékos védelem

Napról napra javulnak a járványügyi adatok - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint az eredményes védekezés fontos része a védőoltások beadása. Egyelőre nem ismert, milyen hosszú védelmet biztosítanak a védőoltások - tette hozzá.100 százalékos védelmet egyik oltás sem garantál, ezért mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket. 

A járványnak nincs vége

Továbbra is a brit mutáns dominál Magyarországon - mondta Müller. A járványnak nincs vége - tette hozzá. 

Vízzel nem terjed a koronavírus

Müller Cecília elmondta, hogy a WHO ajánlását a hétvégére várják a Sinopharm vakcina ügyében. Szólt arról is, hogy a fürdők esetében az NNK megfogalmazta az ajánlásait. A vírus vízzel való terjedése rendkívül kicsi, így ez a szolgáltatás biztonságos - tette hozzá. 

Szabályszerűen működnek a fürdők

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a fürdők minden higiéniai szabályt betartanak, és a fürdők saját magukat is ellenőrizhetik.  

Biztonság

Az országos tisztifőorvos bízik benne, hogy a higiéniai szabályok betartásával biztonságosan lehet használni a fürdőket. 

Nem ért véget a harmadik hullám

Nem ért véget a harmadik hullám, egy lefelé szálló szakaszban vagyunk - mondta kérdésre Müller Cecília. 

Kell-e harmadik oltás?

Müller Cecília kérdésre elmondta, mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, ez azt jelenti, hogy nem telt el annyi idő, hogy lenne tapasztalat, mennyi ideig tart a védettség. Lehetséges, hogy kell egy harmadik adag bármelyik védőoltásból, de lehet, hogy évente kell majd ismételni - tette hozzá. 

Hír TV/Origo