2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Operatív törzs: Indokolt a járványügyi készenléti helyzet fenntartása

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

  • Operatív törzs: Indokolt a járványügyi készenléti helyzet fenntartása

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában. Az Országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről, az annak megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról, és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslatról.

Hozzátette: a koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása, ezért az operatív törzs továbbra is ellátja a feladatait, és a kórházak irányítási rendszere is változatlanul a járványveszélyhez igazodik. 

Nyugvópontra ért a járvány

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az elmúlt 24 óra adataiban nem történtek jelentős változások, ez is azt igazolja, hogy a járvány egyfajta nyugvópontra érkezett. Majd hozzátette, hogy a mai napon 3954 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 5 idős, krónikus beteg hunyt el. Jelenleg 408 fő szorul kórházi ellátásra, közülük 24 fő van lélegeztetőgépen - hangzott el.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy az országban 33 szociális intézményben van jelen a vírus, de a betegek jó része meggyógyult vagy tünetmenetesen vészelte át a fertőzést, az új esetek száma pedig csökkenőben van - húzta alá.

Szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet június 20-i megszűnésével egy időben változnak az idősek és a zárt közösségekben élők érdekében bevezetett intézkedések, és részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben.

Ezzel kapcsolatban elmondta, így lehet majd az idősotthonokban és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézményben az ott lakókat és gondozottakat látogatni, fenntartva a maximális biztonságot. Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be.

Az otthon falai között vallási esemény is megtartható lesz a szociális távolság betartásával, illetve fodrászt, pedikűröst is fogadhat a bent lakó.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: ezekbe a szociális intézményekbe új lakó vagy kórházból visszatért lakó csak úgy vehető fel, ha négy napnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy nem fertőzött. Ha valakit az intézmény falai között különítettek el koronavírus-fertőzés miatt, őt továbbra sem lehet látogatni - tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal megköszönte a szociális intézményekben dolgozók munkáját, akik - mint mondta - hónapokig hősiesen helytálltak, "messze munkaköri kötelességükön túl nyújtottak ellátást".

 

3954 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!