2020. november 30.,
hétfő, András, Andor napja

A járványhelyzet ellenére tüntetnek Budapesten

Hír TV

2020. október 23., péntek 19:10

A járvány-helyzet ellenére szerveztek demonstrációt Budapesten, a Színház-és Filmművészeti Egyetem diákjai mellett. A tüntetők a Műegyetemnél gyülekeztek, majd a Március 15. térre sétáltak, ahol fáklyákat gyújtottak, ezután pedig az Uránia Filmszínházhoz vonultak. A szigorítások ellenére többen maszk nélkül érkeztek a tüntetésre.

Délután négykor gyülekeztek a tüntetők a Műegyetem előtti területen, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye mellett demonstráljanak. Az emberek nagy része maszkban érkezett, de sokan voltak olyanok is, akikről hiányzott a védőeszköz.

Bár az eseményt politikamentesnek hirdették meg, a tömegben több politikus is feltűnt. A főpolgármester szerint nem kockázatos a jelenlegi járványhelyzetben demonstrálni.

Az LMP budapesti elnöke szerint sem gond ilyenkor tüntetni.

Az MSZP korábbi elnöke, aki korábban az MSZMP Központi Bizottságának tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott szintén kiállt a szólásszabadság mellett.

A tüntetők a Műegyetem elől a Március 15. térre vonultak, ahol fáklyákat gyújtottak, majd az Uránia Filmszínház előtt megemlékezést tartottak a színművészetis hallgatókkal.

Az SZFE melletti kiállásra buzdítottak az ellenzéki pártok a megemlékezésen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem párt-politikától mentesnek hirdette meg délutáni demonstrációját, ennek ellenére több ellenzéki politikus is jelezte, hogy magánszemélyként részt vesz a tüntetésen. Az ellenzéki pártok az október 23-i megemlékezéseken párhuzamot vontak a színművészeti ügye, és a 64 évvel ezelőtt történtek között.

A Színház és Filmművészeti Egyetem ügyét több párt is felhasználta, az 1956-os eseményekről való megemlékezés során. A Gyurcsány-párt alelnöke beszédében zsarnok hatalmat és diktatúrát emlegetett.

A Momentum is a Nagy Imre szobornál tartotta szűk körű megemlékezését, a párt EP-képviselője, Donáth Anna, édesapjával a volt szocialista országgyűlési képviselővel, Donáth Lászlóval érkezett. A momentumos politikus is a demonstráción való részvételre buzdított.

Bár az ellenzéki pártok korábban a járványhelyzetre hivatkozva visszamondták a részvételt a Hadházy Ákos által szervezett tüntetésen, színművészeti egyetem demonstrációját már nem látták ilyen kockázatosnak.

Hír TV