2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: Az operett az a világ, az a zenés színház, ami a lelkünkből, egészen mélyről fakad.

Szélesvásznú történelem címmel egyedülálló sorozatot indított útjára a HírTV, amelyben a rendszerváltás előtti évtizedek meghatározó, tévében mégis ritkán látható filmjei kerülnek hétről-hétre a képernyőre. Bayer Zsolt vendégei e heti adásunkban Szinetár Miklós rendező, Gerő András történész, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező és Apáti Bence, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója voltak.

  • Szélesvásznú történelem: Az operett az a világ, az a zenés színház, ami a lelkünkből, egészen mélyről fakad.

1914-et írunk. Ez az az év, amikor Limanovánál a soproni huszárok Muhr Ottmár ezredes vezetésével mind egy szálig életüket adják a muszka elleni csatában. A Przemyśl erődrendszer egyik pokoli bugyrában Gyóni Géza már megírja a Csak egy éjszakára küldjétek el őket című megdöbbentő és hátborzongató költeményét. És ugyanakkor Bad Ischlben Kálmán Imre megírja a Csárdáskirálynőt.

- Soha nem tudok szabadulni attól a gondolattól, amikor operettet nézek, hallgatok, vagy amikor egyáltalán szóba kerül az operett, mint a monarchia legsajátabb műfaja, hogy éppen omlik össze egy birodalom, egy rettenetes világégés kellős közepében vagyunk, közben mi vidáman beugrunk a nagybőgőbe.

- Mi ez? Ez egy természetes és magától értetődő emberi magatartás, egy menekülés a valóság elől, vagy inkább egy negatív előjelű történés, a valósággal való szembenézés képtelensége?

- fordult kérdésével Gerő Andráshoz a műsorvezető.

- Kálmán a Csárdáskirálynőt még akkor kezdte el írni 1914-ben, Marienbadban, amikor még nem volt háború. Majd egy év múlva folytatta és 1915-ben fejezte be Bad Ischlben. Amikor ’15-ben bemutatták Bécsben, akkor nem állt olyan rosszul a monarchia. Nem azt mondom, hogy fényes győzelem elé nézett, de a ’15-ös fronthelyzet úgy nézett ki, hogy a monarchia Németországgal szövetségben megnyerheti a háborút

- kezdte a történelmi áttekintést az operett kapcsán Gerő András.

- Mit tudott ennyire eltalálni a magyar néplélekben ez a műfaj

- kérdezte Szinetár Miklóst Bayer Zsolt.

- Az operett általában, műfaját tekintve rendkívül pimasz dolog. Ez attól él, hogy pimasz. Kicsit kormánypártian pimasz, de pimasz. Ez a darab is az. Tulajdonképpen megkérdőjelezi azt, hogy az arisztokrata osztály tulajdonképpen ténylegesen az-e. Ha tovább gondoljuk, akkor kiderül, hogy a Habsburgok rablólovagok. Az, hogy mindenkinek a múltjában rendkívül sötét dolgok vannak

- mutatott rá Szinetár Miklós.

A műsor második részében Bayer Zsolt elsőként Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezővel beszélgetett.

- Magas körökben az operett hallatán illik fanyalogni. Ugyanakkor adott esetben mindenki el szokta dúdolni legalább a Hajmási Péter, Hajmási Pált. Hova tegyük ezt a műfajt?

- Én is nagyon messziről közelítettem az operetthez, ugyanakkor első pillanattól kezdve éreztem, hogy az a fajta arisztokratizmus, ami meg van az operettjátszásban, az a fajta irónia, az közelebb van hozzám, mint a musicalek világa a maguk valóságában, póriasságában. Az operett az a világ, az a zenés színház, ami a lelkünkből, egészen mélyről fakad.

A műsor végén Apáti Bence az operetthez és az operettvilághoz fűződő kapcsolatáról beszélt és az is kiderült, hogy bár korábban a musicalek világa közelebb állt hozzá, mostanra az operett műfajnak már-már a elvakult rajongójává vált.

 

 Teljes műsor:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.
Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

Szélesvásznú történelem: Szeleburdi család + videó

A Szélesvásznú történelem ezen adásában egy 1973-as magyar vígjáték, a Szeleburdi család című film kulisszatitkaiba avattuk be a nézőket. A műsor vendége a film egyik főszereplője, a korszak sztárja, Ernyey Béla volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!