2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Érett szalámi

Hír TV

2019. február 3., vasárnap 06:55

Két történet fiatal gazdákról, vállalkozókról az első februári Sorolóban. Ez egyik: küzdelem a helyi ellenállással egy magasabb színvonalú termelésért. A másik 12 év kemény munka, sok ötlet, néhány csalódás után sikertörténet.

Rétalapon – úgy tűnik – hiába nyert uniós támogatásból százmilliókat Zobák Rolland, hiába szerzett be minden engedélyt, minden hatóságtól mintegy 10 millióért, a helyi rosszindulat meghiúsíthatja a 21. századi sertéstelep felépítését. Pedig a faluban van rossz állapotú, romos, de használt állattartótelep közel a lakóházakhoz, igaz más tulajdonában. Nagyon új a falu központjában a terményszárító, ami bizony porol, amikor működik.

Nagydorogra a Rónh testvérek azért jöttek haza írországi és dániai munkahelyekről, mert az „érett szalámi” piaci keresletében hittek. Mára bevezették a termékeiket. Az állattartástól, a feldolgozáson, érlelésen át, a piacozásig átfogják a teljes termékpályát. Sok-sok ötletük van, örömüket lelek a munkájukban, érdemes a derűjükre is figyelni miközben nézzük a velük rögzített beszélgetést.

A Soroló február 2-i adása.