2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Radar

Radar – Tetőzik a Duna

A heves esőzések és a nem várt ütemű olvadás miatt áradásnak indult a Duna. A karácsonyi árhullám lassan vonul le a Dunán, Budapesten a tetőzés tegnap este 20 órakor megtörtént. A 2013-as vízálássnál majdnem két méterrel alacsonyabban. Azóta tetőző- stagnáló a vízállás a fővárosban.

  • Radar – Tetőzik a Duna

Következzen egy kis történelmi visszatekintés. 1954 júliusában hatalmas áradás indult a Dunán. Az árvíz a Szigetköznél okozta a legnagyobb problémát, július 8-án elrendelték a legmagasabb fokú készültséget. Ennek ellenére azonban egy héttel később Ásványrárónál átszakadt a gát, és csaknem 550 millió köbméter víz zúdult ki a folyóból, így a falvat ki kellett üríteni. A legnagyobb vízállást ezelőtt 1899-ben mérték, a töltések koronaszintjét arra a magasságra tervezték. Az 54-es, 622 centiméter vízszintű áradás következtében majdnem 1400 épület összedőlt valamint kétezernél is több ház megrongálódott. Ez volt az évszázad legnagyobb árvize.

 

Éppen 10 éve, hogy az árvízi rekordok sorra megdőltek. A 2013 júniusában mért 891 centiméteres tetőzés szinte minden addigi számot felülmúlt Budapestnél. A fővárosban az aluljárókban is óriási volt a készültség, a Battyhány téri metróállomást le kellett zárni. A 2013-mas áradás ugyan hazánkban nem követelt emberéletet, de Közép-Európában is az egyik legsúlyosabb árvízként emlegetik.

Az előbb említett két Duna áradásban közös, hogy mindkettő nyáron történt. A mostani áradást leginkább a csapadékos időjárás és a hó olvadásának durva üteme okozta. Egyelőre azonban szerencsére nem beszélhetünk katasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!