2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Radar

Radar - Repülésbiztonság - mi történik, ha egy pilóta cselekvőképtelenné válik?

Néhány hete Nepálban súlyos repülőgép szerencsétlenség történt, melyben 72 ember vesztette életét. A tragédia kapcsán utánajártunk, mi történik akkor, ha egy gép pilótája cselekvőképtelenné válik. Mi az eljárás ilyenkor, egyáltalán mennyire veszélyes, mekkora az esély a túlélésre?

  • Radar - Repülésbiztonság - mi történik, ha egy pilóta cselekvőképtelenné válik?

Bár a légi közlekedés a legbiztonságosabb utazási forma, tragédiák is történnek, mint legutóbb Nepálban. Tavaly a nagy kereskedelmi utasszállító repülőgépek esetében 34 szerencsétlenség történt, ami 179 halálos áldozatot követelt. Egy baleset történhet a pilóta cselekvőképtelensége miatt is, ami pedig a többi közt oxigénhiányból, betegségből, vagy éppen elalvásból szintén fakadhat.

Az utasszállítókon 2 pilóta repül, így az egyikük cselekvőképtelensége önmagában még nem jelent komoly kockázatot. Az nagyon ritka eset, hogy mindketten egyszerre lesznek alkalmatlanok a munkára. Ez például akkor következhet be, ha meghibásodik a nyomásszabályozó rendszer, a személyzet nem veszi észre és oxigénhiányos állapotba kerülnek. A légiutas-kísérő feladata, hogy 20 percenként ellenőrizze a legénység egészségét.

A mentális és az egészségügyi fittség nagyon fontos a repülésben. Az európai szabályozás szerint joga van azt mondani a pilótának, hogy nem tudok elmenni repülni. Ilyenkor a légitársaságnak nincs joga azt mondani, hogy márpedig repülsz. Ilyenre van a tartalék személyzet, akit ilyenkor behívnak és elküldenek a járatra.

Kollégánk kipróbálta, hogy a légiirányítás segítségével le tudná-e tenni biztonságban a gépet, miután a pilóta cselekvőképtelenné vált. Stábunk egy szimulátorban imitálta, mi történik, ha át kell venni az irányítást a gép felett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.
Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

A lengyel, a német és a magyar célkörözési egységek egyszerre csaptak le unokázós csalókra. A hazánkban tartózkodó lengyel szökevényt Budapesten fogták el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!