2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Radar

Radar - A háború első szakasza

Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedéséről már 2021 őszén lehetett hallani. 2022. február 24-én pedig kezdetét vette az orosz-ukrán háború, amely mára a legnagyobb katonai konfliktussá vált a második világháború óta. Következő összeállításunkban láthatják, melyek voltak a háború első hat hónapjának legfontosabb pontjai.

  • Radar - A háború első szakasza

Kijevre és Harkivra rakéták csapódtak, a metrómegállók óvóhelyekké alakultak. Sokan féltek attól, hogy a három és félmilliós fővárosba, és a feleakkora kelet ukrajnai nagyvárosba napokon belül bevonulnak az oroszok.

Március 4-én az oroszok elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét. A Zaporizsjai létesítményben tűz ütött ki, de sem a reaktorok, sem az elhasznált fűtőelemek tárolói nem sérültek meg.

A NATO az Ukrajna feletti légtérzárról vitázott, amit elvetett. Inkább az az ukrán hadsereg megerősítése mellett döntöttek, egyelőre halált nem okozó felszerelésekkel.

Az orosz robotrepülők és rakéták, csakúgy mint az ukrán légvédelmi rakéták olykor célt tévesztettek. Áprilisban rakéta csapódott egy kramatorszki tömbházba, 57 embert ölve meg.

Ugyancsak áprilisban megszégyenítő csapást szenvedett el a fekete-tengeri orosz flotta, amelynek zászlóshajóját, a Moszkva raktacirkálót egy ukrán robotrepülőgép süllyesztette el.

Az orosz erők támadása Kijevnél és Harkivnál elakadt, de megkezdődött a donbaszi csata.

Vlagyimir Putyin május 9-én, a Győzelem Napján azt mondta, ezt a harcot csak győzelemmel fejezhetik be.

Ugyanezt mondta az ukrán elnök is, aki Harkiv környékén kereste fel a harcoló alakulatokat.

Az oroszok lassan, de kitartóan haladtak előre a Donbaszban, a fekete tengeri Kígyó szigetet viszont feladták, amelyet a háború elején foglaltak el.

A déli frontvonalon, Herszonnál az ukránok folyamatosan támadták és meg is rongálták az Antonivszki hidat. Az amerikai HIMARS rakétavetők a front teljes vonalában érzékeny veszteségeket mértek a támadókra.

Az ukránok a Krím-félszigeten lévő Sakyban orosz repülőgépbázist támadtak, miközben Oroszország szerte megszaporodtak a gyanús tűzesetek, bevásárlóközpontok, transzformátorházak vagy üzemagyaraktárak lobbantak lángra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!