2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Magyarország élőben

Varga János Tamás: Magyarországon már kétféle koronavírus elleni gyógyszert gyártanak

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben is tesztelik azt a magyar fejlesztésű gyógyszert, ami hatékony lehet a koronavírus kezelésében. A Magyarország élőben vendége Varga János Tamás, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa volt.

  • Varga János Tamás: Magyarországon már kétféle koronavírus elleni gyógyszert gyártanak

 

Ezerhez közelít a koronavírus halálos áldozatainak száma Magyarországon. Miközben naponta dőlnek meg a járvánnyal kapcsolatos statisztikák a kutatók azon dolgoznak, hogy megtalálják azt a szert, ami hatékony lehet a vírus kezelésében. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz a hazai fejlesztésű favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában, amelyet az orvosok a legújabb ígéretes lehetőségként tartanak számon.

Földi - Kovács Andrea számos kérdést feltett vendégének, a gyógyszerek mellett arra is kíváncsi volt, hogy mi történik a klinikai tesztelési fázis után, vagy, hogy mennyire sikerült megismerni a betegséget az első hullám idején és, hogy milyen hónapokra készülnek. 

"Nagyon jó lehetőség, hogy már vannak olyan gyógyszerek, melyekkel kezelni tudjuk a betegeket. Ráadásul a nemzetközi eredmények is hatásosak. A favipiravirt, mint elsődleges választható gyógyszert a betegség első fázisában már be tudjuk vetni. Ez a fajta gyógyszer, mint antivirális hatású készítmény nagyon jól működhet a betegség hatásainak lecsökkentésében, illetve a súlyos következmények visszaszorításában. (..) Van azonban más antivirális szer, amit használunk. Ezt súlyosabb esetekben alkalmazzuk. Sok minden múlik a beteg szervezetén, hogy hogyan tudnak hatni ezek a készítmények."

- árulta el Varga János Tamás, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

"Az a nagyon fontos, hogy a klinikai fázis után látjuk meg milyen mellékhatás profilok mutatkoznak ezeknél a gyógyszereknél. Erre most óriási beteganyagunk van és nagyon jó, hogy a fertőzötteknek tudunk segíteni. Ezt követően ezek a gyógyszerek törzskönyvezve a terápia részét képezik majd."

- tette hozzá a szakember.  

"Ezt a betegséget is három fázisra oszthatjuk: enyhe, középsúlyos és súlyos. Amikor megérkezik a páciens a Korányiba, már akkor osztályozzák. Jelenleg 90-100 beteget látnak el, 30 százalékuk enyhe tüneteket produkál."

 Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!