2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Magyarország élőben

Újra feltűnik az égen a betlehemi csillag

Több szempontból különleges karácsonynak nézünk elébe. Szenteste előtt pár nappal még a betlehemi csillag jele is feltűnik az égen. Erről a különleges jelenségről beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető Rózsahegyi Mártonnal, a Svábhegyi Csillagvizsgáló projektmenedzserével.

  • Újra feltűnik az égen a betlehemi csillag

Ebben az évben több szempontból is különleges karácsonyunk lesz. Azt, hogy együtt ünnepelhetünk-e a fa alatt, azt még nem tudjuk. Talán a karácsonyi hangulatot árasztó betlehemek, a Jézus születését, és a három királyok látogatását ábrázoló díszletek is hiányozni fognak sok városból. Az égen azonban pompás látványosság készülődik: december 21-én a betlehemi csillag 2000 éves jele újra feltűnik a magasságban. Mintha az égiek mit sem tudnának a jelenleg földünkön zajló különleges járványhelyzetről – vezette fel a beszélgetés témáját Velkovics Vilmos.

Jelent-e bármit is ennek a jelnek az újbóli feltűnése? Mi is valójában ez a leggyakrabban négy vagy ötágú, csóvával ábrázolt csillag? Honnan ered a története? És milyen magyarázat áll a jelenség hátterében

– tette fel a kérdést a műsorvezető.

Rózsahegyi Márton szerint a tudomány arra van, hogy összerakjuk, hogy mi is lehetett pontosan ez a jelenség. Elhangzott, hogy nagyon remélik, hogy derült lesz aznap az ég, és akkor a magaslati pontokról, napnyugta irányából az a látvány tárul majd a szemünk elé, hogy a két bolygó, a Jupiter és a Szaturnusz már-már hihetetlenül közel kerül egymáshoz, és szép fényesen ragyognak majd.

A projektmenedzser szerint az az elképzelés, hogy a betlehemi csillagnak csóvája volt, az az évszázadok alatt alakult ki, ezért is gondolták sokan 1301-ben mikor a Halley-üstökös megjelent az égen, hogy ez az égi tünemény hirdette évszázadokkal korábban Jézus Krisztus születésének helyét is.

Rózsahegyi Márton megjegyezte, hogy

utoljára ilyen együttállás az 1600-as években volt, és legközelebb 2080-ban kerül majd egymáshoz ilyen közel a két égitest.

A csillagvizsgáló projektmenedzsere arra is kitért, hogy megfelelő műszerekkel még a két bolygó holdjai is látszódni fognak.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló december 21-én az eseményt élőben közvetíti majd napnyugta után.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!