2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Magyarország élőben

Trócsányi: Szakmai alapokra kell helyezni a vitákat az új Európai Parlamentben

Politikai gyanúsítgatások helyett szakmai vitát szeretne az új Európai Parlamentben Trócsányi László. A Fidesz-KDNP EP-listavezetője, akit nagy eséllyel uniós biztosnak is jelöl majd a magyar kormány a Hír TV Magyarország élőben című műsorában úgy vélte, a most leköszönő Európai Bizottság szereptévesztésben volt, mert politikai irányokat akart meghatározni. Az igazságügyi miniszter beszélt a Néppárt és a Fidesz közt kialakult konfliktusról is. Szerinte sikerül majd rendezni a vitás kérdéseket, amennyiben a kifogásokat szakmai alapon vizsgálják meg.

  • Trócsányi: Szakmai alapokra kell helyezni a vitákat az új Európai Parlamentben

A magyar kormány hasonló, mint egy Európai Bizottság, ahol érvelések vannak, vita van és az ember próbálja meggyőzéssel a saját elképzeléseit, saját érvrendszerét elmondta - közölte Trócsányi László

Az igazságügyi miniszter Velkovics Vilmos műsorvezetőnek kiemelte:

A legnagyobb probléma az, hogy ma az intézmények közötti verseny alakult ki, pedig a szerződések egyértelműen rögzítik, hogy az intézményeknek mi a szerepe. Ez kicsit felborult, mert a bizottság úgy ítélte meg, túl akar lépni a szerződésen és nem a szerződések őre akar lenni, és nem az Európai Tanács által meghatározott politikai irányvonal alapján akar dolgozni, hanem maga akarja a politikai irányokat meghatározni.

Hozzátette: Az Európai Unió abból áll, hogy különböző tagállamok szerződést kötöttek, hogy együtt fognak dolgozni, ennek pedig legfontosabb képviselői az állam- és kormányfők és nem helyes az Európai Tanácsot megkerülni.

Trócsányi szerint rengeteg olyan ügy van, amellyel foglalkozni kéne, de

helyette a jogállamisági mechanizmus vált a fő témává.

Alapvető problémának nevezte, hogy politikai gyanúsítgatások folynak, holott jogi kérdésekről van szó.

Megemlítette a nemrég megalakult Bölcsek Bizottságát, melynek három köztiszteletben álló ember a tagja (Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József). 
Szerinte a megalakult bölcsek bizottságánál, egyfajta egyeztetési mechanizmus alakul ki, hiszen lehet konkrét ügyekről beszélni és a viták szakmaiságot kapnak a bizottság által.

Trócsányi elmondta fontos, hogy szakmai testületként működjön, ne pedig politikaiként.
Úgy fogalmazott:

Azt gondolom, hogy meg tudnánk állapodni ezzel a három kiváló emberrel, hogyha tényleg szakmai alapokra helyezzük a vitát. És ezért szeretném hangsúlyozni a bizottságnak a szerepét, hogy szakmai testületnek kell lennie a bizottságnak, mert ha a bizottság politikai testület és politikai szempontok alapján fog mérlegelni, és baloldali politikai szempontok alapján, akkor természetesen mi a másik oldalon állunk és akkor minden alkalommal olyan helyzet alakult ki, ami nem kívánatos.

A politikus a hétpontos programról is beszélt, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett meg a bevándorlás megállítása érdekében. A magyar kormányfő megszüntetné a migránskártyát és a migránsvízumot, szerinte el kell érni, hogy egyetlen országot se lehessen kötelezni a bevándorlók befogadására, a migrációt kezelését pedig elvenné a brüsszeli bürokratáktól és visszaadná a nemzeti kormányoknak. A programban szerepel még, hogy Európába senki ne léphessen be érvényes okmányok nélkül, Brüsszel ne adjon pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett inkább a határvédelem költségeit térítse meg. Orbán Viktor szerint el kell érni, hogy Európában ne érhesse hátrányos megkülönböztetés a keresztényeket, az uniós intézmények élére pedig bevándorlást ellenző vezetők kerüljenek.

Teljes adás:

Hír Tv

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!