2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyarország élőben

Trócsányi: Szakmai alapokra kell helyezni a vitákat az új Európai Parlamentben

Politikai gyanúsítgatások helyett szakmai vitát szeretne az új Európai Parlamentben Trócsányi László. A Fidesz-KDNP EP-listavezetője, akit nagy eséllyel uniós biztosnak is jelöl majd a magyar kormány a Hír TV Magyarország élőben című műsorában úgy vélte, a most leköszönő Európai Bizottság szereptévesztésben volt, mert politikai irányokat akart meghatározni. Az igazságügyi miniszter beszélt a Néppárt és a Fidesz közt kialakult konfliktusról is. Szerinte sikerül majd rendezni a vitás kérdéseket, amennyiben a kifogásokat szakmai alapon vizsgálják meg.

  • Trócsányi: Szakmai alapokra kell helyezni a vitákat az új Európai Parlamentben

A magyar kormány hasonló, mint egy Európai Bizottság, ahol érvelések vannak, vita van és az ember próbálja meggyőzéssel a saját elképzeléseit, saját érvrendszerét elmondta - közölte Trócsányi László

Az igazságügyi miniszter Velkovics Vilmos műsorvezetőnek kiemelte:

A legnagyobb probléma az, hogy ma az intézmények közötti verseny alakult ki, pedig a szerződések egyértelműen rögzítik, hogy az intézményeknek mi a szerepe. Ez kicsit felborult, mert a bizottság úgy ítélte meg, túl akar lépni a szerződésen és nem a szerződések őre akar lenni, és nem az Európai Tanács által meghatározott politikai irányvonal alapján akar dolgozni, hanem maga akarja a politikai irányokat meghatározni.

Hozzátette: Az Európai Unió abból áll, hogy különböző tagállamok szerződést kötöttek, hogy együtt fognak dolgozni, ennek pedig legfontosabb képviselői az állam- és kormányfők és nem helyes az Európai Tanácsot megkerülni.

Trócsányi szerint rengeteg olyan ügy van, amellyel foglalkozni kéne, de

helyette a jogállamisági mechanizmus vált a fő témává.

Alapvető problémának nevezte, hogy politikai gyanúsítgatások folynak, holott jogi kérdésekről van szó.

Megemlítette a nemrég megalakult Bölcsek Bizottságát, melynek három köztiszteletben álló ember a tagja (Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József). 
Szerinte a megalakult bölcsek bizottságánál, egyfajta egyeztetési mechanizmus alakul ki, hiszen lehet konkrét ügyekről beszélni és a viták szakmaiságot kapnak a bizottság által.

Trócsányi elmondta fontos, hogy szakmai testületként működjön, ne pedig politikaiként.
Úgy fogalmazott:

Azt gondolom, hogy meg tudnánk állapodni ezzel a három kiváló emberrel, hogyha tényleg szakmai alapokra helyezzük a vitát. És ezért szeretném hangsúlyozni a bizottságnak a szerepét, hogy szakmai testületnek kell lennie a bizottságnak, mert ha a bizottság politikai testület és politikai szempontok alapján fog mérlegelni, és baloldali politikai szempontok alapján, akkor természetesen mi a másik oldalon állunk és akkor minden alkalommal olyan helyzet alakult ki, ami nem kívánatos.

A politikus a hétpontos programról is beszélt, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett meg a bevándorlás megállítása érdekében. A magyar kormányfő megszüntetné a migránskártyát és a migránsvízumot, szerinte el kell érni, hogy egyetlen országot se lehessen kötelezni a bevándorlók befogadására, a migrációt kezelését pedig elvenné a brüsszeli bürokratáktól és visszaadná a nemzeti kormányoknak. A programban szerepel még, hogy Európába senki ne léphessen be érvényes okmányok nélkül, Brüsszel ne adjon pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett inkább a határvédelem költségeit térítse meg. Orbán Viktor szerint el kell érni, hogy Európában ne érhesse hátrányos megkülönböztetés a keresztényeket, az uniós intézmények élére pedig bevándorlást ellenző vezetők kerüljenek.

Teljes adás:

Hír Tv

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!