2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Magyarország élőben

Szili Katalin: A kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy

Az Unióban az a legnagyobb probléma, hogy nem vállalja fel az intézményrendszere a kisebbségek ügyét. Érdekes, hogy ezzel a 10 százalékkal nem foglalkoznak, míg az 5 százaléknyi migránssal vagy a szexuális kisebbségekkel igen mondta el a Hír Magyarország élőben című műsorában Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Szili Katalin azt is hangsúlyozta, hogy az egységes szabályozással megakadályozhatnák, azt hogy sárba tiporják a kisebbségek jogait.

  • Szili Katalin: A kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy

Európai szabályozás kell az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében. Szombattól folytatja az aláírásgyűjtést a Székely Nemzeti Tanács. Európa lakosságának mintegy 10 százaléka kisebbségben él, mégis vannak dolgok, amelyeket nem lehet megoldani, ilyen többek között az ukrán nyelvtörvény vagy a magyar kisebbség helyzete. Miért nincs erre egységes európai szabályozás - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

Ez egy jogos és sajátságos kérdés, hiszen, ha az Európai Unió tagja lesz egy ország, akkor gyakorlatilag vizsgáznia kell abból is, hogy a saját kisebbségeivel szemben milyen magatartást tanúsít - mondta el Szili Katalin, majd hozzátette, hogy szereti, hogyha megkülönböztetik az őshonos kisebbségeket. Őshonos az, aki a saját szülőföldjén él, de a szülőföldjén kerül kisebbségbe kényszerül – húzta alá a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy

az unióban az a legnagyobb probléma, hogy nem vállalja fel az intézményrendszere a kisebbségek ügyét. Érdekes, hogy ezzel a 10 százalékkal nem foglalkoznak, míg az 5 százaléknyi migránssal vagy a szexuális kisebbségekkel igen. Ezért is nagyon fontos, hogy legyen egy keretszabályozás, ami a kisebbségi kérdéseket is felkarolja

– jegyezte meg.

A miniszterelnöki megbízott beszélt arról is, hogy Kalmár Ferenc miniszteri biztossal alkottak egy öt alapelvből álló keretrendszert. Az erről szóló kiadványt angolul, franciául és magyarul jelentették meg, és el is juttatták ezt az európai Parlamentbe, ahol a magyar delegációt kérték meg arra, hogy ezt minél szélesebb körrel megismertessék,

Szili Katalin kiemelte, hogy

a kiadvánnyal az a céljuk, hogy minél többek figyelmét felhívják a kisebbségek ügyére, és megértessék azt a döntéshozókkal is, hogy ez nem belügy, hanem európai ügy.

Az egységes szabályozásra azért is lenne szükség, mert így nem lehetne a kisebbségi nyelvtörvényeket beszűkíteni és sárba tiporni az államok területén élő népcsoportok jogait - hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

Az ÍRD ALÁ OLDALA ide kattintva érhető el.

Az ÍRD ALÁ Facebook-oldala ide kattintva elérhető el.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az EU véglegesen jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbítását

Varga Judit: Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Hivatalosan is időt nyert a székelyek fontos ügye

Pesty László: Folytatni kell az aláírások gyűjtését

6 hónappal meghosszabbíthatják az aláírásgyűjtést

Az SZNT úgy értékeli, további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre

Varga Judit: Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése

SZNT: 22 ezer aláírás elveszett a nemzeti régiókért indított kezdeményezésnél

Írdalá.hu: Ma éjfélkor jár le a nemzeti régiós kezdeményezés határideje

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!