2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Varga Judit: Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése - írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szerdán.

  • Varga Judit: Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése

 

"A szervezők mellett én is az Európai Bizottsághoz fordultam, és kértem az aláírásgyűjtési időszak meghosszabbítását tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a Bizottság mai javaslata szerint az uniós polgárok számára ismét megnyílik a lehetőség a kezdeményezés támogatására"

- áll a miniszter bejegyzésében.

Amennyiben az Európai Parlament és a tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni - figyelmeztetett a miniszter.

"Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít!"

- írta Varga Judit.

Vincze Loránt: méltányos az Európai Bizottság döntése az aláírásgyűjtés meghosszabbításáról

Enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja Vincze Loránt néppárti európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság döntését, mely szerint fél évvel meghosszabbítják a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének az időtartamát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának nyilatkozatát a szövetség közleménye idézte szerdán. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betöltő politikus azért tartotta méltányosnak és igazságosnak a döntést, mert - mint fogalmazott - a legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, és ez jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papír alapú aláírásgyűjtést.

Vincze Loránt arra emlékeztetett, hogy március 17-én jelentéstevői minőségében kérte Vera Jourová alelnököt és Ilze Juhansone főtitkárt, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt megszorító intézkedések miatt az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Ezt később több polgári kezdeményezés polgári bizottsága és más EP-képviselők is kérvényezték.

Az RMDSZ összefoglalója szerint az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre. További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik, ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

Az EB friss döntéseit még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie.

"Jelentéstevőként azon leszek, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesen fogadjuk el a bizottsági javaslatot, hiszen az a részvételi demokrácia és az európai polgárok érdekeit szolgálja"

- jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

Az RMDSZ híradása szerint az EB a több mint 1,3 millió EU-s állampolgár által már aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés kérdésével is foglalkozott. Utóbbi kapcsán március 23-ára volt beütemezve a nyilvános meghallgatás az Európai Parlamentben, az EB-nek pedig július 10-ig kellett volna közzétennie álláspontját. Az új intézkedések értelmében az Európai Parlamentnek a lehető legrövidebb időn belül kell megszerveznie a nyilvános meghallgatást, amikor a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, a bizottságnak pedig a meghallgatástól számítva három hónapon belül kell közzétennie álláspontját.

"Megnyugtató számunkra, hogy az Európai Bizottság nem akarja elsietni álláspontja közzétételét. Az, hogy három hónapot biztosítanak álláspontjuk kialakítására, azt a szándékot jelöli, hogy érdemben kívánnak foglalkozni a kezdeményezésekkel"

- idézte az RMDSZ közleménye Vincze Lorántot, aki a FUEN elnökeként a Minority SafePack nemzetközi kampányát koordinálta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!