2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Szajlai Csaba: Az Európai Bizottság valójában nem a kormányt, hanem a magyar gazdaságot büntetné

2021. július 22., csütörtök 20:28

Az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa közölte: az uniós intézmény nem hagyja jóvá a magyar járvány utáni helyreállítási tervet mindaddig, amíg a kormány nem hajt végre igazságügyi reformot. 7,2 milliárd euró járna Magyarországnak az uniós helyreállítási tervből, ha ezt forintosítjuk akkor hozzávetőleg 2500 milliárd forintról van szó. Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese a HírTV Magyarország élőben című műsorában elmondta, látható, hogy igen nagy a tétje annak, hogy az ország ehhez a forráshoz hozzájut-e vagy sem.

Szajlai Csaba felhívta rá a figyelmet, hogy a koronavírus-járvánnyal másfél éve egész Európa sokkot kapott, az Európai Unió és az eurózóna továbbra is recesszióban van és egy ilyen helyzetben az Európai Bizottság valójában nem a magyar kormányt, hanem gazdaságot bünteti, ami része az Európai Unió gazdaságának, hatalmas fejlesztések és beruházások vannak itt, amelyek mind-mind szerves részei a kontinensnek.

A helyreállítási terv azért más, mint az Európai Unió költségvetése, mert amikor az uniós állam- és kormányfők megállapodtak arról, hogy a pénzt uniós helyreállítási csomagként fogják eljuttatni a különböző tagállamoknak, kötvény-kibocsájtásból fedezi az egész Európai Unió. Az első kötvény szervének a kibocsájtása már megtörtént, ezt hitelből fedezi az Európai Unió, a hitel pedig annyit jelent, hogy ezt az uniós államoknak vissza is kell fizetni, így előfordulhat az, hogy Magyarország is visszafizetni a hitelt és nem kap forrás, tehát különleges a helyzet

– ismertette a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

Teljes beszélgetés: 

HírTV