2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Maruzsa Zoltán: Elkezdődött a gyorstesztelés második köre

Hír TV

2020. december 2., szerda 19:45

Alacsony fertőzöttséget mutatnak a közoktatásban végzett csoportos tesztelés eredményei. Nem az iskolák terjesztik a vírust? Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége, Magyarország élőben című műsorunkban.

A The Financial Times írt ma egy cikket norvég és svéd adatokra hivatkozva, melyek alapján azt mondják, hogy nincs sok értelme az iskolák bezárásának, hiszen kevés a fertőzés és nem az oktatási intézmények jelentik a gócpontokat. A magyar felmérés eredményeiről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt.

„A legtöbb esetben, a legtöbb intézményben egyébként egy-egy pedagógus, egy-egy gyermek megbetegedését észleljük. Tehát viszonylag ritka az olyan eset, amikor bizonyíthatóan az intézményen belül szabadultak el az indulatok.”

- jegyezte meg Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A múlt héten megtörtént az első teljesen ingyenes, a köznevelés egészét vizsgáló, minden érintettre kiterjedő tesztelés. Összességében csupán 2,3 százalékban találtak pozitív esetet. Az intézkedések is ennek megfelelőek voltak az egyes intézményekben.

A második hét kérdése az, hogyha a múlt héten elvileg mindenkit teszteltek és minden fertőzöttet hazaküldtek, akkor a héten elvileg mindenkinek negatív tesztet kell mutatnia. A tesztelés tehát a tesztelési ciklusok kialakításában segít elsőként, hogy tudják, hogy milyen gyakran érdemes tesztelni, hogy a fertőzöttség változása nyomon követhető legyen.

„A jövőről azt gondolom, hogy nagyon óvatosan kell és érdemes nyilatkozni. Folyamatosan az operatív törzs vizsgálja a számok alakulását. Szerintem az egy pozitív adat, amit most láttunk, hogy alacsony volt az iskolákban az érintettség és az is látszik, – erről több szakértő nyilatkozott a közelmúltban – hogy jelenleg azért a járvány alakulásának a stabilizálódása látható. Talán pozitív remény van arra is, hogy csökkenésnek indulnak a számok.”

- mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Teljes adás:

Kapcsolódó anyagok:

Maruzsa Zoltán: Akinek lehetősége van, vegyen részt a célzott tesztelésen

Zacher Gábor: A 14-15 évesek közel ötöde drogozott már életében

Merkely Béla: A járvány tetőzése nagyon sok tényezőtől függ

Müller Cecília: A kormány a jövő héten dönt a karácsony idején alkalmazandó szabályokról

Hír TV