2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Merkely Béla: A járvány tetőzése nagyon sok tényezőtől függ

Újabb 4136 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg. Mikorra várható a második hullám tetőzése, és mit kell tudni a vakcinákról? Többek között ezekről kérdezte Velkovics Vilmos a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

  • Merkely Béla: A járvány tetőzése nagyon sok tényezőtől függ

Azt mondta Gulyás miniszter úr, hogy december másodikán, azaz ma tetőzhet a járvány az egyik modell szerint, a másik modell szerint pedig január végén. A kettő között lesz valahol, milyen következtetést lehet ebből levonni, mit jelent a jövőre nézve? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Az, hogy egy járvány mikor tetőzik az nagyon sok tényezőtől függ, az egyik, hogy milyen a járványnak karakterisztikája, ha egy járványt hagyunk elszabadulni akkor az ismeretes, hogy nagyjából 2,7 R-értékkel rendelkező járvány, ami azt jelenti, hogy 1 beteg 2,7 másik beteget fog megfertőzni és innen egy matematikai modellből könnyen meg lehet határozni, hogy egy viszonylag gyorsan emelkedő és egy nagyon magas megbetegedési arányt produkáló fertőző megbetegedéssel állunk szemben. Vannak eszközeink természetesen és ilyen például a maszk, ilyen a távolságtartás a kézhigiénia a kontaktusok számának a csökkentése, amivel vissza lehet fogni a megbetegedések számát. Azok a restruktív intézkedések, idézőjelben megszorító intézkedések, amellyel szabályozzák a kontaktusok számát központilag és az, hogy mi hogyan reagálunk erre az intézkedés sorozatra az megszabja azt, hogy hogyan laposodik el a görbe, mert abban az esetben, ha ezt maximálisan jól tesszük, ha 60 százalékot vagy azt meghaladó módon a kontaktusainkat lecsökkentjük, ha a lakosság 80 százaléka hord maszkot az már nagyon gyorsan hat és gyorsan ellaposít bármilyen járványt

 

- mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A karácsonyi időszakról a rektor így vélekedett:

„A karácsony előtti vásárlási lázban a nyitva tartást meghosszabbítanám. Pont azért, hogy a kapcsolatok száma, a boltba belépőknek a száma ne lépjen át egy olyan kritikus értéket, amikor már lehet például további megbetegedéseket ezzel generálni, tehát ez egyik oldalon egy könnyítés is, de valójában a járvány csökkentése irányában hozott. A másik oldalon nyilvánvaló, hogy a szeretteinkkel való foglalkozás, az odafordulás, vagy a család központi ünnepe a karácsony, azért azt nem lehet egyszerűen letiltani. És hogyha betartunk bizonyos szabályokat, egy családi összejövetelnél, akkor én nyilvánvalóan nem tanácsolnám azt, hogy ne látogassuk meg idős szüleinket, de kisebb csoportokban, 10 fő körüli családi összejöveteleket lehessen tartani”

A teljes adás:

Kapcsolódó: 

Müller Cecília: A kormány a jövő héten dönt a karácsony idején alkalmazandó szabályokról

 

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!