2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Zacher Gábor: A 14-15 évesek közel ötöde drogozott már életében

Dohányzásban és alkoholizálásban is az európai élmezőnyben vannak a magyar fiatalok. Drogfogyasztás tekintetében azonban továbbra is az átlag alatt. Megjelent a fiatalok egészségkárosító szokásait felmérő kutatás legújabb jelentése. Zacher Gábor toxikológus főorvos volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Zacher Gábor: A 14-15 évesek közel ötöde drogozott már életében

Eszerint a jelentés szerint az első cigarettát átlagosan 14 éves korban szívják el a magyar fiatalok. A kérdőív kitöltését megelőző egy hónapban csak a dán tinik rúgtak be a magyaroknál nagyobb arányban. Európai összehasonlításban van, amiben jobban, van, amiben rosszabbul állunk az átlagnál. Egy dologban viszont egyértelműen az első helyen végeztek a magyar tinik, még pedig abban, hogy a dizájner drogokat ők fogyasztják a legnagyobb arányban.

Hetedszer jelent meg az Espad néven futó kutatás, melyből többek között arra is következtetni lehet, hogy a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai 1995 óta stagnálnak. Tehát jellemzően se sokkal több, se sokkal kevesebb alkoholt nem fogyaszt a 14 éves korosztály 1995 óta.

A kutatás négyévente méri fel az európai fiatalok egészségkárosító szokásait, mint például a dohányzás, az alkohol és a drog fogyasztás jellemző tendenciáit. 73 milliliter tiszta szeszt isznak meg átlagosan egyetlen „ivászat” alkalmával a fiatalok, derül ki a kutatásból, mely a felnőttekkel való összehasonlítást könnyítendően tiszta szesszel számol. A felmérésben 5766 diákot kérdeztek meg önbevallásos módszerrel.

„A fiatalok általában közösségi ivók, szóval nem arról van szó, hogy akkor most este megiszom című történet. Az a felnőtt alkoholbetegeknek a fogyasztási szokása. Tehát mondjuk járványidőszak előtt voltak ugye a „bebaszombat” meg a „bebaszerda”, ami azért szintén ugye arról szól, hogy azért ez a több-kevesebb rendszeres alkoholfogyasztás előjön.”

- jegyezte meg Zacher Gábor toxikológus főorvos.

„Itt nem arról szól a dolog, hogy akkor most nulltolerancia, hogy most gyerekek ne igyatok, majd, ha betöltötted a 18-at, mert azt gondolom, hogy ez hülyeség, de meg kell tanítani a fiatalokat, kulturáltan, keretek között alkoholt fogyasztani. Én azt szoktam általában mondani ilyenkor, a gyerekeknek, hogy van egy baromi egyszerű mondat, ami lehetőséget biztosít egy normális keretrendszerre, hogy: Ne legyen harmadik! Ha megissza azt a két sört attól kicsit jópofa lesz, kicsit kipirul, röhögősebb. A harmadik után már jön az a kontrollálatlan állapot, ami után jön a negyedik, az ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik és akkor majd ott fog feküdni a sarokban, elég áldatlan állapotban. Amikor viszont tök jó képeket lehet valakiről csinálni, amiket fel lehet tenni az Instagramra, a Facebookra és onnan soha nem fog ez lekerülni, úgyhogy egy keretrendszeren belüli fogyasztás, de itt baromi sokat jelent a minta. Mit lát ő otthon, mit visz magával című történet is.”

- tette hozzá Zacher Gábor toxikológus főorvos.

A 9. és 10. osztályos magyar fiatalok 92,4 százaléka fogyasztott már alkoholt, derül ki a kutatásból. Dohányzásban és alkoholizálásban az európai élmezőnyben vannak a magyar fiatalok. Összességében a 9-10. évfolyamosok közel ötöde drogozott már életében. Ami a dizájnerdrog-fogyasztást illeti, az első helyen végeztek a magyar tinik. Tiltott szerek használatában a magyar átlag összességében alatta van az európainak.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!