2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Magyarország élőben

Gyutai Csaba: A magyar alapanyaggyártók nagy része megértette a kormányzati szándékot 

Egy hete a GVH elnöke arról beszélt, hogy vadnyugati állapotok vannak a magyar építőanyag-piacon. Az árak akár napon belül is változnak, és már nem a kereskedők versenyeznek a vevőkért, hanem fordítva. Durván 30 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt egy évben. De a legnagyobb probléma, hogy gyakori az alapanyaghiány, pedig megrendelés van bőven. A HírTV stúdiójában Gyutai Csabát, az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztost kérdezte Gerhardt Máté.

  • Gyutai Csaba: A magyar alapanyaggyártók nagy része megértette a kormányzati szándékot 

Gyutai Csaba közlése szerint Európában, sőt a meghatározó világhatalmak tekintetében Kínában és az Egyesült államokban is egy építőipari prosperitás van, ennek következményeként pedig a teljes értékláncban vannak problémák.

A kormánybiztos elmondta, mindenkit érint az acéltermékek árának vagy éppen az épületfa árának az elszabadulása, ezeknek a világpiaci okait is érteni lehet, de arra nincs magyarázat, hogy az egyik kavicsbányában ezer forint egy tonna kavics a másikban pedig ötezer, holott néhány évvel ezelőtt mindenütt ezer forint volt.

Hatósági árat bevezetni nem túl elegáns megoldás, de természetesen a kavicsszektorra egy sajátos intézkedéscsomagot vezettünk be, van egy ajánlott ár a kavicstermékre és a homokra is. Ha e fölött az ár fölött adja a terméket a bányavállalkozó, akkor a megnövelt érték 90 százalékát extra bányajárulékként be kell fizetnie a költségvetésbe

– tette hozzá.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!