2021. május 12.,
szerda, Pongrác napja

György István: A dolgozók jelenjenek meg a tesztelés időpontjában

Hír TV

2020. november 20., péntek 19:45

Mától 16 ezer helyszínen, csaknem 400 ezer szociális dolgozó és pedagógus tesztelése kezdődött el. A programban orvostanhallgatók is részt vesznek. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége Magyarország élőben című műsorunkban.

„Gyorstesztet fogunk használni, ez antigén gyorsteszt, amely tulajdonképpen a vírus jelenlétét mutatja ki a szervezetben.”

- jegyezte meg György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az orrból történő mintavételt követően, 15 perc alatt kimutatja a gyorsteszt, hogy a vírus jelen van-e a tesztelt személy szervezetében.

Az ezer tesztelőcsapat azt a feladatot kapta, hogy elmenjenek az intézményekbe és ott elvégezzék a megfelelő teszteket.

Amennyiben valakiről kiderül, hogy fertőzött, azonnal a legrövidebb úton haza kell mennie, majd a házi orvosa intézkedései alapján házi karanténba kerül, ahol 10 napig kell lennie, amennyiben nem súlyos mértékben fertőzött.

Várhatóan mindössze 5 nap elegendő lesz ahhoz, hogy az óvodák és a bölcsődék dolgozóit le tudják tesztelni. A szociális intézmények munkatársaira ezt követően, hétvégén kerül majd sor.

„Azt kérjük, hogy a tesztelés időpontjában jelenjenek meg az intézményben és ilyen módon felveszünk egy jelenléti ívet és a jelenléti ív alapján, ahogy mondtam, egy adatlapot. Az adatlap egyik példányát a mintaadó kapja meg, a másik példány pedig a megyei tisztifőorvoshoz kerül és ez alapján történik meg az adatok feldolgozása.”

- hangsúlyozta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Több héten át zajlik majd a tesztelés és azok végeztével a későbbiek során ismét sor kerül majd rájuk. Egy hét alatt teszteljük a teljes populációt és a következő héten ezt a folyamatot újrakezdjük – mondta György István.

Kapcsolódó anyagok:

Elkezdték a szociális intézmények dolgozóinak tesztelését

Mintegy 370 ezer ember tesztelésére fog sor kerülni

Müller Cecília: Az adatok csökkenő tendenciát mutatnak

Hír TV