2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Mintegy 370 ezer ember tesztelésére fog sor kerülni

2020. november 20., péntek 11:45

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tart. Az eseményt a HírTV élőben közvetíti.

A legfrissebb adatok szerint 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

Elindult a célzott csoportos tesztelés a szociális dolgozóknál

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján elmondta, a tesztelés célja kettős, az emberek védelme, a vírus terjedésének csökkentése, emellett ez a tesztelési folyamat lehetőséget fog biztosítani arra, hogy teljesebb képet kapjunk, hogy az egészségügyi és szociális területen, valamint az oktatást végző intézményekben a fertőzöttek száma mennyi, illetve milyen arányú. 

A tesztelés rendszeres lesz. Az országban példátlan, egyedülálló feladatról van szó

- tette hozzá.

Mintegy 370 ezer ember tesztelésére fog sor kerülni ebben a célzott csoportos tesztelési folyamatban.

Az érintettek számára a tesztelés önkéntes, de György István azt kérte, hogy a dolgozók vegyenek részt benne. Az államtitkár közlése szerint 

az országos tesztelés a jövő héttől az iskolákban, az óvodákban, a bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. 

Minden kormányhivatal mintavevő egységeket hoz létre, ezeknek a csapatoknak a száma a megyékben működő bölcsődék, óvodák és iskolák számától és az ott foglalkoztatottak számától függ. 

Országszerte mintegy ezer mintavevő csapat indul el és a hét öt munkanapján keresik fel az intézményeket. 

A feladathoz a kormány az orvosi egyetemi hallgatók segítségét kéri

- mondta el György István.

Hír TV